Gemeente Den Haag

december 2005
Nieuwe functie KPN Hallen in Laakhaven West (6 december)

De karakteristieke KPN Hallen in het Haagse Laakhaven West gaan plaats bieden aan culturele en creatieve activiteiten en aan sportevenementen. Een nabijgelegen pand aan de Lulofstraat 55 wordt bovendien zodanig verbouwd dat het plaats kan bieden aan startende ondernemers en commerciële evenementen. De wethouders Pieter van Woensel (economie) en Wilbert Stolte (sport) schrijven dit vandaag aan de Haagse gemeenteraad.

Het college van burgemeester en wethouders wil dat de KPN-Hallen en het pand aan de Lulofstraat een belangrijke rol gaan spelen bij het op de kaart zetten van Laakhaven-West. Hier verrijzen de komende jaren woningen en diverse nieuwe bedrijfspanden. In deze nieuwe woon- en leefomgeving hoort ook ruimte voor creatieve en culturele activiteiten. De KPN H allen, die behoren tot het industrieel erfgoed, zijn hier prima voor geschikt. Met de ontwikkeling van het pand aan de Lulofstraat komt het college bovendien tegemoet aan de groeiende vraag aan feestzalen in de stad.

KPN hallen
De KPN Hallen aan de 1e Van der Kunstraat zijn het voormalige onderkomen van de Rijksautomobielcentrale. De twee hoge hallen zijn gebouwd in de jaren '20 van de vorige eeuw. Het bruikbare vloeroppervlak van de hallen is ongeveer 5.600 vierkante meter, vergelijkbaar met twee voetbalvelden. De hallen hebben jarenlang dienst gedaan als parkeergarage en wasplaats voor autos van KPN. In 2000 is het gebouw door de gemeente aangekocht en zullen worden verbouwd. Gezien de ligging en aard van het pand lenen de KPN Hallen zich goed voor sportieve en culturele activiteiten en evenementen. Grootschalige artistieke (theater)producties of grote tentoonstellingen zijn ook mogelijk.

Lulofstraat 55
Qua vloeroppervlak is het pand aan de Lulofstraat vergelijkbaar met de KPN Hallen. Het complex bestaat uit twee afzonderlijke panden die met elkaar verbonden zijn via een doorloop onder de oprit naar het parkeerdak. Het college wil dit complex panden ontwikkelen tot zalencentrum. Gedacht wordt aan zes (feest-) zalen met een maximale capaciteit van in totaal 4.000 bezoekers. Daarnaast komt er ruimte voor startende ondernemers.