Gemeente Den Haag

december 2005
In 2005 meer panden opgeknapt dan gepland (6 december)

Aanpak Rotte Kiezen en Brandpanden gaat voortvarend

De aanpak van Rotte Kiezen en Brandpanden loopt voor op schema. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage over het plan van aanpak dat het college van burgemeester en wethouders vandaag heeft verstuurd aan de commissie Stedelijke Ontwikkeling, Wonen en Binnenstad (SWB). In het plan van aanpak uit februari 2005 is afgesproken dat de 207 panden waar het hier om gaat voor 2008 moeten zijn opgeknapt. Voor 2005 was een streefwaarde van 45 panden afgesproken. Tot en met oktober 2005 zijn al 73 panden opgeknapt. 'Een mooi resultaat, hoe sneller dit soort panden worden aangepakt hoe beter. Dit vergroot de leefbaarheid in de directe omgeving enorm', aldus wethouder Marnix Norder.

Rotte kiezen zijn panden die in slechte staat van onderhoud verkeren. De situatie van het onderhoud varieert daarbij van zeer matig tot slecht. Brandpanden zijn de meest ernstige soort rotte kiezen. Na de vaststelling van het plan van aanpak zijn veel eigenaren al uit zichzelf overgegaan tot het opknappen van hun pand. De gemeente vermoedt dat dit komt doordat in het plan is aangekondigd dat bij het achterwege blijven van onderhoud de gemeente het zou gaan afdwingen. Dit door het bestuursrecht toe te passen.
Daarnaast denkt de gemeente dat het ook komt door de bouwkundige opnames die de inspecteurs van de dienst Stedelijke Ontwikkeling samen met Woningbeheer van alle panden hebben gemaakt. Bij zo'n bouwkundige opname worden alle bouwkundige gebreken geïnventariseerd die nodig zijn voor het opstellen van een eventuele aanschrijving.