Gemeente Den Haag

december 2005
Meerjarig huisvestingsplan voor scholen in Laak (6 december)

Esloo Praktijkonderwijs krijgt, zo stelt het college van B&W voor, nieuwbouw aan de Noordpolderkade, net als basisschool De Ontmoeting op de huidige locatie aan de Draaistraat. De scholen rond het sportterrein aan de Capadosestraat (basisscholen Gerth van Wijkschool, Willem Dreesschool en de school voor speciaal basisonderwijs Agé) komen ook in aanmerking voor nieuwbouw. Deze en andere plannen staan in het Integraal Huisvestingsplan (IHP) Onderwijs voor stadsdeel Laak.

Uit de inspraakprocedure is duidelijk geworden dat het plan breed gedragen wordt: alle betrokkenen, zoals onder meer schoolbesturen en bewonersorganisaties, stemmen er mee in. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft het plan dan ook goedgekeurd en legt het voor aan de raadscommissie voor Onderwijs, Sociale Zaken, Cultuur en Integratie.

Onderwijswethouder Pierre Heijnen: "Investeringen in onderwijshuisvesting zijn hard nodig, ook om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Een goed en modern onderwijsgebouw levert een bijdrage aan die kwaliteit en heeft een positieve invloed op de motivatie en het gedrag van leerlingen. Het IHP-Laak is het vijfde plan dat zal worden vastgesteld. De voorbereidingen voor het zesde plan (Segbroek) zijn onlangs gestart. We liggen goed op stoom."

Overige plannen
De afdeling nieuwkomers van het Johan de Witt College, gelegen aan de Carré Capadosestraat, krijgt samen met de vestiging praktijkonderwijs van dit college vervangende nieuwbouw in het stadsdeel Escamp. De nieuwbouw van de scholen rond het sportterrein Capadosestraat is gepland aan de Withuysstraat en de Bresterstraat, waardoor er in de Capadosestraat mogelijkheden voor woningbouw ontstaan. Door nieuwbouw van het Esloo Praktijkonderwijs aan de Noordpolderkade komt de huidige locatie Binckhorstlaan beschikbaar voor herontwikkeling. De gemeenteraad heeft al in een eerder stadium besloten dat ook de basisschool Jeroen aan de Rosseelsstraat een nieuwbouw krijgt. Voor zes scholen is geconstateerd dat de huisvestingssituatie zowel kwantitatief als kwalitatief voldoet: De Spoorzoeker, Prins Willem Alexander, De Regenboog, Merlijn, De Kameleon en De Baanbreker.

In de plannen wordt ook een relatie gelegd tussen onderwijshuisvesting en peuterspeelzaalwerk, omdat veel scholen en peuterspeelzalen samenwerken in het kader van de voorschool. In de voorstellen voor de nieuwe schoolgebouwen van de Gerth van Wijkschool, de Willem Dreesschool en de Ontmoeting wordt zo mogelijk rekening gehouden met ruimte voor een peuterspeelzaal.

Realisering nieuwbouwplannen
De bouw van de basisschool Jeroen en het Esloo Praktijkonderwijs start al in 2006. De realisering van de overige nieuwbouwprojecten is volgens planning voorzien vanaf 2010.

Plannen per stadsdeel
In het kader van de verantwoordelijkheid die de gemeente heeft voor de huisvesting van de scholen voor primair- en voortgezet onderwijs, streeft zij ernaar om het onderwijs per stadsdeel zo veel mogelijk op maat te huisvesten. Daarom worden voor alle stadsdelen IHP's opgesteld. De ontwikkeling van deze plannen gaat in overleg met betrokken gemeentelijke diensten, de schoolbesturen en andere betrokkenen. IHP's zijn meerjarenplannen, die onder meer gericht zijn op verbetering van de kwaliteit van het gebouwenbestand, het oplossen van ruimtetekort, het wegwerken van leegstand, het verbeteren van de functionaliteit en een goede spreiding van de schoolgebouwen over het stadsdeel. Voor de stadsdelen Escamp, Centrum, Scheveningen en Haagse Hout zijn al dergelijke plannen gemaakt, die nu worden uitgevoerd.