Gemeente Den Haag

december 2005
HAAGSE STADSBOERDERIJEN GAAN VOOR KEURMERK (6 december)

Op 5 december 2005 ontvingen de stadsboerderijen van de gemeente Den Haag het voorlopig keurmerk 'Erkende Kinderboerderij'. Deze erkenning wordt verstrekt en getoetst door de Vereniging Stadswerk. De gemeente wil ervoor zorgen dat de kwaliteit op de boerderijen gewaarborgd blijft en laat de kwaliteit daarom controleren door een externe organisatie. Vereniging Stadswerk beoordeelt of het voorlopig keurmerk in 2006 wordt omgezet in het definitieve predikaat 'Erkende Kinderboerderij'.

Pakket van eisen
Om een erkende kinderboerderij te zijn, moet een boerderij voldoen aan een uitgebreid eisenpakket. Er wordt gekeken naar hygiëne, Arbo-eisen, dierenwelzijnaspecten en de veiligheid van de bezoekers. Het keurmerk wordt gesteund door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, de Voedsel en Waren Autoriteit, Wageningen Universiteit en de brancheorganisaties.

Functies stadsboerderijen
De gemeente Den Haag beheert tien stadsboerderijen. De elfde boerderij wordt begin 2006 geopend in Wateringse Veld. Voorlichting, educatie en recreatie zijn de belangrijkste functies van een stadsboerderij. Bezoekers komen er in contact met dieren, de natuur en het milieu. Als ontmoetingsplek voor wijkbewoners heeft een stadsboerderij ook een belangrijke sociale functie.

Meer informatie over het keurmerk staat op
www.kinderboerderijenkeurmerk.nl. Informatie over de stadsboerderijen is te vinden op www.denhaag.nl/stadsboerderijen.