Gemeente Den Haag

december 2005
COLLEGE VAN B&W STELT KWALITEITSVERBETERING OPENBARE RUIMTE IN STADSDELEN VAST (6 december)

Het college van B&W heeft zes projecten om de kwaliteit in de openbare ruimte te verbeteren voor 2006 vastgesteld. Ook zijn de negen locaties gekozen waar de verloedering volgend jaar wordt aangepakt. Dit gebeurt in de stadsdelen Centrum, Escamp, Haagse Hout, Loosduinen, Scheveningen, Segbroek en Laak. Ondermeer de herinrichting van de Vlierboomstraat, de herprofilering van de Bezuidenhoutseweg, de aanpak van het speelpark Cantaloup, het Notenplein en de Stieltjesstraat staan komend jaar op het programma.

Tot 2009 wordt in totaal bijna 10 miljoen euro extra uitgegeven om de openbare ruimte daar waar nodig op een hoger peil te brengen en de verloedering aan te pakken. Deze middelen komen bovenop het budget dat de diensten jaarlijks tot hun beschikking hebben. Met de aanvullende financiën wordt bijvoorbeeld op een aantal plekken het groen opnieuw ingericht uit het oogpunt van sociale veiligheid. Daarnaast worden bestrating en speelvoorzieningen vernieuwd.

Criteria voor locaties
De projecten die in aanmerking komen voor een kwaliteitsverbetering zijn bepaald op basis van een onderzoek in 2004 en 2005. Hierin is naar voorgekomen welke locaties extra geld nodig hebben om op het gewenste niveau te komen zoals beschreven staat in de Kadernota Openbare Ruimte Den Haag.
Met de stadsdelen is afgesproken dat de aan te pakken locaties in ieder geval aan de volgende criteria moeten voldoen:
- projecten met een grote uitstraling;

- er mogen geen andere budgetten zijn zoals regulier onderhoudsbudget om de projecten te financieren.

Afstemming met woningcorporaties
De gemeente Den Haag praat met de woningcorporaties over de samenstelling van beide jaarprogramma's. Vestia, Staedion en Haagwonen hebben bij de gemeente aangeven om daar waar mogelijk aan te haken bij dit soort initiatieven van de gemeente. Hiermee kan op een locatie meer geld worden geïnvesteerd en de buurt goed worden opgeknapt.

Wat is Groot Steden Beleid-III?
Het Grotestedenbeleid heeft tot doel de dertig grote steden tot krachtige steden te maken, waarin zichtbare resultaten worden geboekt, met een minimum aan bureaucratie. Krachtige steden zijn steden die veilig zijn, en die in alle opzichten voldoen aan de - steeds hogere - eisen die bewoners, bedrijven, instellingen, bezoekers en recreanten aan een stad stellen. Een economisch vitale stad, met hoogwaardige vestigings-locaties en een hechte sociale samenhang, die werk biedt aan wie dat zoekt. Kortom, een stad die kansen biedt aan zijn burgers en waar het veilig en prettig is om te verblijven.

Voor meer informatie en alle locaties van deze meerjarenprogramma's 2005 en 2006 , zie www.denhaag.nl/gsb