Sotheby's


Rietveld's 'roodblauwe' stoel in zwart bij Sotheby's


- COLLECTIE EVA BESNYÖ - RIETVELD STOELEN
- COLLECTIE ANNEMARIE VAN GAAL - PÂTE-DE-VERRE OBJECTEN
- COLLECTIE PROF. DR ISAÄC DIEPENHORST - JAREN '30 MEUBELEN EN ROZENBURG EIERSCHAAL
- COLLECTIE CHART ( CHARITY + ART ) - DESIGN STOELEN


De veiling van 20e Eeuwse Decoratieve Kunst en Design door Sotheby's op dinsdag 6 december 2005 kent een interessante sectie meubels, waarbij vooral het grote aantal design stoelen opvalt.

Uit de nalatenschap van de Nederlandse fotografe Eva Besnyö (1910-2003) komt een zwart geschilderd exemplaar van Rietveld's beroemde 'roodblauwe' stoel. Het gaat hier om een zeldzame vooroorlogse uitvoering, afkomstig van de eerste eigenaar: Besnyö was in haar jonge jaren goed bevriend met Rietveld (E 30.000-50.000, afgebeeld). Uit dezelfde collectie worden twee Rietveld 'Zig-Zag' stoelen aangeboden.

Bijzonder is de collectie pâte-de-verre objecten verzameld door Annemarie van Gaal, uitgeefster van de lifestyle magazines AM en Tweed. In 1990 raakte Van Gaal gefascineerd door het vakmanschap van de Franse glaskunstenaar Amalric Walter (1870-1959). Tijdens zakenreizen naar steden als Parijs en New York bezocht ze galeries en antiquairs, speurend naar het zeldzame werk van Walter. Dit resulteerde in een collectie van 17 sculpturale siervoorwerpen van hoge kwaliteit, alle uitgevoerd in fraaie vormen en kleuren typerend voor het tijdperk van de Art Déco. Afgebeeld: Een A. Walter pâte-de-verre schotel gemodelleerd door H. Bergé, jaren '20, richtprijs E 5.000-7.000.

Een ander hoogtepunt van de veiling is een collectie van circa 100 Design stoelen en voorwerpen, afkomstig van CHART - Charity+Art - een in Bazel gevestigde stichting. De opbrengst van deze collectie zal gedeeltelijk ten goede komen aan de Special Olympics, met als bekendste ambassadeurs Arnold Schwarzenegger en Maria Shriver. De CHART Collection biedt een overzicht van hoogtepunten uit de 20e eeuwse vormgeving, uiteenlopend van werken van de Wiener Sezession (o.a. Josef Hoffmann en Otto Wagner) en Bauhaus (o.a. Marcel Breuer en Ludwig Mies van der Rohe) tot naoorlogs design (o.a. Charles Eames en Alvar Aalto) en postmodernisme (o.a. Gaetano Pesce en Shiro Kuramata). Afgebeeld: 'Klassenraumstuhl', een stoelobject door Stefan Wewerka, 1971, E 6.000 - 8.000.

Bijzonder interessant is de nalatenschap van de bekende oud-politicus Prof. Dr Isaäc Arend Diepenhorst (1916-2004).

De collectie van Professor Diepenhorst omvat een aantal prachtige meubelen en kunstvoorwerpen uit de jaren ‘30. Diepenhorst woonde zijn leven lang in de villa, die aan het begin van de jaren ‘20 door zijn ouders gekocht was. Rond 1930 was het huis uitgebreid en opnieuw ingericht met stijlmeubelen, lampen, glas-in-lood, tapijten en lambriseringen in geometrische Haagse School stijl. Het interieur werd volgens de overlevering ontworpen door schilder/ontwerper Han Bayens en zijn echtgenote. Professor Diepenhorst leefde en werkte in dit huis tot zijn dood in 2004. Het interieur van de villa was sinds zijn kindertijd nauwelijks veranderd; op de groeiende bibliotheek in twee verschillende studeervertrekken, de overloop en de zolder na. Wat overbleef is een unieke tijdcapsule, met een geheel intact gebleven inrichting uit de jaren dertig.

Professor Diepenhorst was een bekende en kleurrijke figuur in de politieke en wetenschappelijke kringen. Hij bekleedde een groot aantal functies waaronder Professor in de Criminologie aan de Universiteit van Amsterdam, Senator, Vice-kanselier van de UvA, Minister van Onderwijs en Wetenschappen en buitengewoon hoogleraar Politieke en Parlementaire Geschiedenis. Bij het grote publiek was hij vooral bekend van zijn radio en televisieoptredens bij de NCRV en door zijn droge opmerkingen "Aan mijn rechterzijde, voor de kijkers links..." Diepenhorst publiceerde vele verhandelingen over uiteenlopende onderwerpen als Christelijke politiek, humanisme, kerk en communisme, commerciële televisie en de moderne oorlog. Hij werd geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw in 1962, Commandeur in de Orde van Oranje Nassau in 1967 en Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw in 1986. Afgebeeld: Een set van twee mahonie fauteuils en bijpassende tafels, circa 1930, richtprijs 1.500-2.500 euro.



Kijkdagen: 2-4 december 2005, 10.00-17.00 uur, Sotheby’s, De Boelelaan 30 Amsterdam
Veiling: dinsdag 6 december om 10.30 en 14.00 uur


Voor verdere inlichtingen en beeldmateriaal:

Diana Ridderikhoff
Press Office & Marketing
Sotheby's Amsterdam
De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam
T +31 20-550 2205 F +31 20-550 2310
E diana.ridderikhoff@sothebys.com
www.sothebys.com