Gemeente Haarlem


2 december 2005

345/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht



ONDER EMBARGO TOT DINSDAG 6 DECEMBER, 20.30 UUR


De penning van verdienste van de stad Haarlem wordt uitgereikt aan:

Naam : mevrouw F.Z. (Melek) Metintürk
Functie : lid van de wijkraad Parkwijk/Zuiderpolder
Uitreiking door : wethouder M. Divendal
Datum : 6 december 2005
Tijd : 20.30 uur
Plaats van uitreiking : het Polderhuis, Steve Bikostraat 62

Dinsdag 6 december reikt wethouder Divendal de penning van verdienste van de stad Haarlem uit aan Melek Metintürk. Het college van B&W kent haar de penning toe omdat zij zich inmiddels meer dan 25 jaar op een voorbeeldige wijze vrijwillig inzet voor de Haarlemse samenleving.


Pionierswerk

Mevrouw Metintürk staat bekend als een drijvende en bindende kracht, met een sterke en hartelijke persoonlijkheid. Ze is een echte teamspeler, met menselijkheid, betrokkenheid, inlevingsvermogen en gastvrijheid als handelsmerk. Het bijzondere van mevrouw Metintürk schuilt verder in het feit dat zij als Turkse vrouw vele maatschappelijke activiteiten verrichtte. Zeker in de jaren tachtig was dat uniek. Door haar voorbeeldfunctie betrok zij veel van haar Turkse (vrouwelijke) stadgenoten bij het maatschappelijk leven. Op die manier deed zij met haar vrijwilligerswerk pionierswerk als het gaat om de integratie van Haarlemse vrouwen van allochtone afkomst.


Sinds 1980 vrijwillig actief

Mevrouw Metintürk begon haar vrijwilligerswerk in 1980 in de ouderraad van het kinderdagverblijf en later in die van de basisschool van haar kinderen. Vervolgens organiseerde zij Turkse avonden in het Elisabeth Gasthuis, het ziekenhuis waar zij twaalf jaar schoonmaakster was. Bij Slachtofferhulp was mevrouw Metintürk de eerste vrouwelijke Turkse vrijwilliger. In het Broederhuis organiseerde ze koffiemiddagen voor Turkse vrouwen. De laatste jaren is mevrouw Metintürk secretaris van het bestuur van de Stichting Ahi Kulsan Kirsehir. Deze Zaanse stichting verzamelt rolstoelen, rollators, pc's en andere bruikbare spullen voor gehandicapte bewoners van Kirsehir, de geboortestad van mevrouw Metintürk in Turkije.


Wijkraad

Haar gedrevenheid en maatschappelijke betrokkenheid bracht mevrouw Metintürk in 1994 bij de wijkraad Parkwijk/Zuiderpolder. Daar houdt ze zich tot de dag van vandaag onder andere bezig met het oplossen van problemen rond jongeren. Zo gaat ze in gesprek met jongeren die bij buurtbewoners overlast veroorzaken. Mevrouw Metintürk is vanuit de wijkraad ook sterk betrokken geweest bij de besluitvorming over de Selimiye moskee.


sector Concernstaf
Eduard Terpstra, communicatieadviseur
023-5113147
ejterpstra@haarlem.nl


---- --