TNT Group

Persbericht

TNT scherpt strategische focus aan

06 December 2005 - Focus op hogere groei, hogere marge netwerkactiviteiten en aanpassing kapitaalstructuur

Hoofdpunten:

* Aangescherpte strategie richt zich op netwerken
* Afstoting logistieke activiteiten

* Start inkoop eigen aandelen voor 1 miljard

Amsterdam, TNT N.V. kondigt vandaag een belangrijke reeks initiatieven aan waarmee de strategische focus van het bedrijf wordt aangescherpt richting de kerncompetenties, te weten het bieden van bezorgdiensten via transportnetwerken zoals Post, Express en Vrachtmanagement. De belangrijkste initiatieven die hieruit voortvloeien omvatten een verkoop van logistieke activiteiten en de inkoop van 1 miljard eigen aandelen die vandaag van start gaat.

In de afgelopen maanden hebben we onze activiteiten onderworpen aan een diepgaand strategisch onderzoek, aldus Peter Bakker, CEO van TNT. "We hebben ons daarbij gericht op onze sterke punten en het identificeren van de beste kansen voor TNT om de klant van dienst te zijn, onze activiteiten te doen groeien en waarde voor onze aandeelhouders te creëren. We hebben een set van duidelijke initiatieven ontwikkeld die naar onze overtuiging aandeelhouderswaarde creëren zonder daarbij onze andere stakeholders uit het oog te verliezen.

Het is duidelijk dat we succesvol zijn in het ontwerp, de implementatie en het managen van distributienetwerken. Dat is onze kerncompetentie en vormt de kern van onze activiteiten voor de toekomst. Voorts biedt het ons een concurrentievoordeel en aantrekkelijke groeikansen. We beschikken over zeer sterke netwerkplatformen waar we op kunnen voortbouwen, met name de snelgroeiende Express netwerken en Europese Postnetwerken (EMN) en de winstgevende activiteiten van Post Nederland. Om dit te onderstrepen stellen we onze omzetgroeivooruitzichten voor de divisie Express naar boven bij tot de bandbreedte van 10% tot 15% voor de middellange termijn, in plaats van onze eerdere high single digit verwachting. Daarnaast denken we dat de totale omzet van onze EMN-activiteiten zal groeien tot circa 1,7 miljard, met een operationele marge van 10%, in 2012.

TNT blijft een organisatie die gericht is op de klant, met de nadruk op innovatie, als de leidende integrator in zowel Europa als Azië. De overnames in Spanje en China die wij vandaag aankondigen zijn een verdere uitbreiding van onze distributienetwerken, voegt Bakker hier aan toe.

Onze logistieke business is een sterk bedrijfsonderdeel met getalenteerde medewerkers en goede klantrelaties, maar deze activiteiten passen niet langer bij onze strategische focus voor de toekomst. Gezien de trend tot consolidatie in de sector maken we vandaag bekend dat wij voornemens zijn onze logistieke activiteiten te verkopen. De focus op netwerken en de afstoting van de logistieke activiteiten maakt een vereenvoudiging van onze organisatie mogelijk. De komende maanden zal hiertoe een plan voor verdere kostenbesparingen worden gemaakt.

De kracht van onze nieuwe focus stelt ons in staat onze kapitaalstructuur te optimaliseren. Wij zijn voornemens kapitaal aan onze aandeelhouders terug te geven, aangezien we gericht zijn op het creëren van waarde voor onze aandeelhouders zowel op de korte als op de lange termijn.

Focus op netwerken

Tijdens het evalueren van onze bestaande strategie zijn we tot de conclusie gekomen dat netwerken van hoge kwaliteit intrinsiek aantrekkelijker zijn dan toeleveringsketens die toegesneden zijn op een individuele klant. In netwerkactiviteiten zoals Post, Express of Vrachtmanagement kan TNT volumegroei realiseren, hetgeen resulteert in steeds hogere efficiency, betere benutting van de netwerken, en hoger rendement op geïnvesteerd vermogen.
TNT is in haar sector een duidelijke innovator in de ontwikkeling en implementatie van netwerkoplossingen, zoals de vergaande automatisering van de postnetwerken in Nederland, de uitrol van de Europese Postnetwerken (EMN), en de inrichting van het meest vooraanstaande geïntegreerde Express netwerk voor lucht- en wegvervoer in Europa. Onze post- en expressactiviteiten genereren hoge omzetgroei met aantrekkelijke marges. Hiernaast heeft TNT een ongeëvenaard track record op het gebied van personeelsmanagement en medewerkerstevredenheid.

TNT profiteert steeds meer van het feit dat het bedrijf beschikt over post- en expressnetwerken die elkaar aanvullen. Dit geeft ons toegang tot zowel bedrijven als particulieren en stelt ons in staat om met diverse alternatieven ten aanzien van prijs en snelheid aan te bieden. De moeilijk te repliceren infrastructuren zijn bovendien een voordeel. De netwerken maken steeds meer gebruik van gemeenschappelijke kritische bedrijfsmiddelen.

De focus op netwerkactiviteiten wordt verder ondersteund door drie nieuwe business development initiatieven: de aangekondigde overname van TG+, een vooraanstaand binnenlands expressbedrijf in Spanje en Portugal; de vergevorderde onderhandelingen over de acquisitie van Hoau, een van de belangrijkste binnenlandse vracht- en pakketvervoerders van China; en de start van de eerste fase van de eerder aangekondigde uitrol van het Aziatische netwerk voor wegvervoer. Samen met het onlangs aangekondigde binnenlandse Express netwerk in China en de lancering van onze China-Europa luchtverbinding versterken deze initiatieven de positie van TNT als de meest vooraanstaande geïntegreerde vervoerder in deze regio.

Afstoting logistiek

TNT Logistics is een bedrijfsonderdeel met een unieke wereldwijde dekking en is mondiaal de nummer twee op het gebied van contractlogistiek. TNT is gecommitteerd deze activiteiten op een verantwoorde manier over te dragen aan een nieuwe eigenaar met een duidelijke focus op groei en investering in de business. Gedurende dit proces zal TNT zijn klanten van hoogwaardige diensten blijven voorzien en zich tot het uiterste inspannen om een naadloze overgang te bewerkstelligen, zowel voor de klanten als voor de medewerkers.

TNT is voornemens logistieke activiteiten te verkopen, welke een jaaromzet van circa 3,4 miljard vertegenwoordigen. Goldman Sachs zal TNT in deze transactie begeleiden. De geplande verkoop zal naar verwachting in de tweede helft van 2006 zijn afgerond. De transactie dient te worden goedgekeurd door de aandeelhouders van TNT. Ook zullen de procedures jegens de medezeggenschapsorganen worden nageleefd.

De groep zal een beperkt aantal logistieke activiteiten behouden die goed passen bij onze netwerkstrategie. Dit zijn onder andere de In-Night-activiteiten en de hightech onderdelenlogistiek, die samen goed zijn voor een jaaromzet van circa 300 miljoen.

TNT Vrachtmanagement, dat ongeveer 800 miljoen aan jaaromzet vertegenwoordigt, is een essentieel element van het wereldwijde netwerk van TNT. Dit onderdeel verzorgt met name de verbinding tussen Azië en Europa en zal dan ook geen deel uitmaken van de te verkopen activiteiten.

Optimalisatie van de kapitaalstructuur

De aangescherpte strategische focus stelt TNT in staat om de kapitaalstructuur van de onderneming te optimaliseren. TNT blijft gecommiteerd aan een "investment grade credit rating". Het bedrijf kondigt vandaag aan kapitaal aan de aandeelhouders te retourneren via een inkoop van gewone aandelen. Het inkoopprogramma wordt gefinancierd uit beschikbare kasmiddelen en toegezegde bancaire faciliteiten.

Op 7 april 2005 heeft de algemene vergadering van aandeelhouders van TNT de raad van bestuur van TNT een mandaat gegeven om gewone aandelen in te kopen gedurende een periode van achttien maanden. Gezien de inkoopwaarde van 1,0 miljard zullen ongeveer 42,6 miljoen gewone aandelen onder het inkoopprogramma worden ingekocht, berekend op basis van de laatste handelstransactie voor de start van dit programma. Dit programma zal naar verwachting bijdragen aan een hogere WPA.

Het inkoopprogramma gaat vandaag van start en eindigt na vier maanden, tenzij vóór die datum: de geaggregeerde waarde van de ingekochte gewone aandelen 1,0 miljard overtreft; meer dan 10% van de uitstaande gewone aandelen zijn ingekocht, inclusief de gewone aandelen die reeds door TNT worden gehouden; of een openbaar bod, in contanten of in aandelen, op de gewone aandelen in TNT wordt gedaan, door publicatie van een biedingsbericht. De maximaal te betalen prijs per gewoon aandeel onder het inkoopprogramma is hetzij de prijs voor het gewone aandeel in de laatste onafhankelijke transactie, hetzij de hoogste actuele onafhankelijke biedprijs op de handelsplatforms waar de aankoop wordt verricht, al naar gelang welke het hoogst is. Bovendien zal deze prijs niet hoger liggen dan de beurskoers plus 10 procent. Als beurskoers geldt het gemiddelde van de slotkoersen van het aandeel blijkens de Officiële Prijscourant van de Euronext Amsterdam N.V. gedurende vijf beursdagen voorafgaande aan de dag van inkoop. Per dag zullen niet meer aandelen worden verworven dan 25 procent van het gemiddelde dagvolume van de aandelen die op de gereglementeerde markt waar de aankoop plaatsvindt, worden verhandeld. Het gemiddelde dagvolume is gebaseerd op het gemiddelde dagvolume dat in de twintig handelsdagen voorafgaand aan de datum van aankoop is verhandeld.

Het aangekondigde inkoopprogramma wordt uitgevoerd door ABN AMRO Bank N.V., die in de beslissingen rond de inkoop van gewone aandelen TNT onafhankelijk zal opereren, zonder invloed van TNT ten aanzien van de keuze van het tijdstip van de transacties. TNT is voornemens de in het kader van het inkoopprogramma ingekochte eigen aandelen in te trekken.

Onder voorbehoud van onvoorziene gebeurtenissen is TNT voornemens de opbrengsten uit de verkoop van logistieke activiteiten te gebruiken om verdere aandelen in te kopen, dividenden uit te keren of aantrekkelijke investeringen te doen die waarde creëren.

Gegeven de sterke kasstroom die door de netwerkactiviteiten wordt gegenereerd, kan dit in de toekomst verdere teruggave van kapitaal aan de aandeelhouders mogelijk maken, inclusief een eventuele verhoging van het dividendbeleid. De groep is voornemens voldoende financiële flexibiliteit te behouden om een selectieve en gedisciplineerde acquisitiestrategie te vervolgen en te investeren in andere groeimogelijkheden.

Financiële vooruitzichten

De vandaag aangekondigde initiatieven zijn geen aanleiding de verwachtingen voor 2005, die TNT laatstelijk heeft afgegeven tijdens de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal op 31 oktober 2005, bij te stellen. TNT verhoogt bij de divisie Express de omzetgroei op middellange termijn tot de bandbreedte van 10% tot 15%, tegen een eerdere verwachting van "high single digit" omzetgroei. De marges van de divisie Express zullen naar verwachting op de middellange termijn worden gehandhaafd op een niveau van rond de 10%. Daarnaast verwacht TNT dat de totale omzet van de EMN-activiteiten in 2012 circa 1,7 miljard, met een operationele marge van 10%, zal bedragen. TNT zal tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2005, die staat gepland op 27 februari 2006, haar vooruitzichten voor 2006 afgeven.

Warning about forward-looking statements
Some statements in this press release are "forward-looking statements" within the meaning of U.S. federal securities laws. We intend that these statements be covered by the safe harbors created under these laws. By their nature, forward-looking statements involve risk and uncertainty because they relate to events and depend on circumstances that will occur in the future. These forward-looking statements involve known and unknown risks, uncertainties and other factors that are outside of our control and impossible to predict and may cause actual results to differ materially from any future results expressed or implied. These forward-looking statements are based on current expectations, estimates, forecasts and projections about the industries in which we operate and management's beliefs and assumptions about future events. Forward-looking statements include, without limitation, statements concerning our financial position and business strategy, our future results of operations, the impact of regulatory initiatives on our operations, our share of new and existing markets, general industry and macro-economic growth rates and our performance relative to these growth rates. In addition to the assumptions specifically mentioned in this press release, important factors that could cause actual results to differ materially from those expressed or implied include, but are not limited to, the results and the timing of the conclusion of our tax investigations and our discussions or disagreements with other tax authorities and the other factors discussed in our annual report on Form 20-F and our other reports filed with the US Securities and Exchange Commission. Given these uncertainties, no assurance can be given as to our future results and achievements. You are cautioned not to put undue reliance on these forward-looking statements, which only speak as of the date of this press release and are neither predictions nor guarantees of future events or circumstances. We do not undertake any obligation to release publicly any revisions to these forward-looking statements to reflect events or circumstances after the date of this press release or to reflect the occurrence of unanticipated events, except as may be required under applicable securities laws.

In geval van enige discrepantie tussen dit persbericht en de originele Engelstalige versie van dit persbericht prevaleert de Engelstalige versie.