DSM


2866d5.jpg

Published: 08:15 06.12.2005 GMT+1 /Source: DSM /AEX: DSM /ISIN: NL0000009819

DSM breidt uit in China: nieuwe fabriek voor Composite Resins

Koninklijke DSM N.V. maakt vandaag bekend dat Composite Resins de productiecapaciteit voor sizings in China gaat uitbreiden.

DSM Composite Resins AG gaat een fabriek voor sizings bouwen op de bestaande Xinghuo productielocatie van DSM in Shanghai. DSM Composite Resins AG is wereldmarktleider op het gebied van Sizings & Binders en richt zich onder de merknaam NEOXIL® volledig op de wereldwijde glasvezelmarkt. Met de bouw van een nieuwe fabriek anticipeert DSM Composite Resins op de groei van deze markt. Het is de bedoeling om de nieuwe fabriek in de tweede helft van 2006 op te starten. Met de uitbreiding is een investering gemoeid van ongeveer 8 miljoen USD.

Door deze investering wordt DSM's productiecapaciteit voor sizings met 50% uitgebreid. De nieuwe fabriek gaat voornamelijk voor de Chinese markt produceren maar zal ook aan de rest van Azië leveren. Sizings (emulsies op polymeerbasis) zijn specialty producten die grote waarde toevoegen aan de glasvezels die gebruikt worden als versterkingsmateriaal voor kunststoffen, zowel in thermoplastische als in thermohardende toepassingen. De kunststoffen worden gebruikt in componenten voor allerlei toepassingen, zoals auto's, boten, computers, gebouwen, tanks en leidingen, om er slechts enkele te noemen.

Het definitieve investeringsbesluit dat vandaag is genomen volgt op de aankondiging van de beoogde expansie in maart 2005.

"Deze uitbreiding is weer een stap in de context van DSM's nieuwe strategie Vision 2010 - Building on strengths", stelt Jan-Paul de Vries, Business Group Director van DSM Composite Resins. "Daarmee richten we ons op twee belangrijke strategische doelen: vergroting van onze specialty portfolio in het Performance Materials cluster en uitbreiding van onze aanwezigheid in de opkomende Chinese markt. De investering in een nieuwe fabriek verschaft ons de mogelijkheid om versneld te groeien in de Chinese markt voor composietharsen, waar onze nieuwe en bestaande klanten van zullen profiteren."


DSM Composite Resins
DSM Composite Resins, een businessgroep die deel uitmaakt van het cluster Performance Materials van Koninklijke DSM N.V., is de grootste producent van constructieharsen in Europa en de wereldmarktleider in Sizings & Binders (functionele componenten die worden toegepast in vezelversterkte kunststoffen). DSM Composite Resins heeft ook een leidende positie in gelcoats en in de distributie van composietmaterialen en bijbehorende producten. De onderneming is actief betrokken bij studies op het gebied van Product Stewardship en bij het zoeken naar mogelijkheden om uit composietharsen vervaardigde producten te recyclen. In 2004 bedroeg de omzet van de businessgroep EURO 365 miljoen

De glasvezelmarkt
Er bestaat een algemene tendens om metalen onderdelen te vervangen door onderdelen die van versterkte kunststoffen zijn gemaakt. Deze tendens vindt zijn oorsprong in het streven naar gewichtsvermindering om zo het energieverbruik te verminderen, hetgeen een positieve uitwerking heeft op het milieu.

De glasvezelmarkt groeit snel in China, waar zowel sterke Chinese producenten als wereldwijde producenten van glasvezels een snelle groei laten zien. Geschat wordt dat de wereldmarkt voor glasvezels per jaar met 5% groeit, terwijl dat cijfer voor de Chinese markt 10-15% per jaar bedraagt. Als marktleider in Sizings & Binders met het merk NEOXIL® heeft DSM op basis van de behoeften van de klanten besloten om in China te gaan investeren.

Sizings hebben grote toegevoegde waarde voor de eigenschappen van glasvezels. Zij vervullen een dubbele functie:
- ze beschermen glasvezels tegen breuk
- ze zorgen ervoor dat de glasvezels chemisch compatibel zijn met de kunststofmatrix ("fit for use")


DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming creëert innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie voor de periode tot en met 2010, met als motto Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei, innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ongeveer EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen op alle continenten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com

Voor verdere informatie:
DSM Corporate Communications
Nelleke Barning
tel. +31 (0) 45 5782017
fax +31 (0) 45 5740680
e-mail media.relations@dsm.com
DSM Investor Relations
Dries Ausems
tel. +31 (0) 45 5782864
fax +31 (0) 45 5782595
e-mail investor.relations@dsm.com


Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht bevat een aantal toekomstgerichte uitspraken. Deze uitspraken zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen, inschattingen en prognoses van het DSM-management en de informatie die de onderneming momenteel ter beschikking staat. De uitspraken zijn onderhevig aan bepaalde risico's en onzekerheden die moeilijk zijn in te schatten. DSM kan dan ook niet garanderen dat zijn verwachtingen zullen uitkomen. Verder wijst DSM elke verplichting om de in dit persbericht gedane uitspraken te actualiseren af.

Website: http://www.dsm.nl