SP Tilburg


Tilburg, 6 december 2005

Naar burgers luisteren helpt echt!

Het Openbaar Ministerie heeft het ei van Columbus ontdekt: het helpt om naar burgers te luisteren. "Een nieuwe aanpak van politie en justitie om de verkeersonveiligheid in de bebouwde kom aan te pakken, heeft effect. De nadruk ligt daarbij op het behandelen van klachten van burgers over het verkeer", aldus het Brabant Dagblad. Volgens de SP werkt dat op meer terreinen dan alleen verkeer, en de fractie stelde hierover dan ook vragen aan het college.

"Naar burgers luisteren werkt altíjd", stelt SP fractievoorzitter Van den Hout: "Zíj kennen hun omgeving het beste. Beter nog zelfs dan wanneer je onderzoek laat verrichten naar een bepaald probleem, omdat je dan beperkt bent tot meetbare factoren. Buurtbewoners `voelen of er iets niet klopt', en dat gevoel moet je als gemeente gewoon serieus nemen".

Het Brabants Dagblad schrijft: "In de gemeenten van de regio IJselmonde hebben politie en justitie klachten van burgers over onveiligheid in het verkeer behandeld. Waar mensen zich onveilig voelen, wordt actie ondernomen, ook al is het gevoel van onveiligheid niet met harde cijfers te onderbouwen. Het aantal verkeersovertredingen is afgenomen. Bovendien voelen inwoners zich veiliger". Volgens de SP fractie is het serieus nemen van burgers overal zinvol, niet alleen op het gebied van verkeersveiligheid. De fractie wil dan ook van het college weten of zij bereid is dit ei van columbus toe te passen, ook als het gaat over fysieke veiligheid, verloedering of bijvoorbeeld gettovorming.

"Verhalen van burgers zijn waardevol, ook in de vorm van klachten. Wij werken er al járen mee, en naar grote tevredenheid. Het levert eerstehands informatie over wat er wél en níet goed gaat in een stad. Dat het OM dit nu ook heeft ontdekt valt onder de categorie `beter laat dan nooit'. Nu het college nog", aldus de fractie.
SP eerste weg links
­
SP afdeling Tilburg, Piushaven 29, 5017 AN Tilburg T (013) 5802320 F (013) 5802318 E tilburg@sp.nl I www.tilburg.sp.nl

Tripleclick hier voor RSS nieuwsfeed


---- --