Onderzoek UPC: Loretta Schrijver populairste nieuwslezer

Upc nederland

Amsterdam, 6 december 2005 - Loretta Schrijver van RTL Nieuws is de populairste tv-nieuwslezer van Nederland, op de voet gevolgd door Sacha de Boer en Philip Freriks van het NOS Journaal. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van UPC naar tv-kijkgedrag in Nederland. De resultaten zijn actueel nu binnen de NOS onduidelijkheid is ontstaan over de opvolging van Philip Freriks als nieuwslezer van het Acht-Uur-Journaal. Vorige week werd bekend dat beoogd opvolger Charles Groenhuijsen vertrekt bij het NOS Journaal.

23 procent van de Nederlanders vindt Loretta Schrijver de populairste nieuwslezer, twintig procent kiest voor Sacha de Boer en eveneens twintig procent voor Philip Freriks. Rick Nieman (RTL Nieuws) wordt door acht procent van de Nederlanders als populairste nieuwslezer bestempeld, Noraly Beyer (NOS Journaal) door zes procent. De respondenten konden kiezen uit dertien nieuwslezers van zowel publieke als commerciële omroepen.

Top 13
Het overzicht van populairste tv-nieuwslezers is als volgt:
1. Loretta Schrijver (RTL) - 23 procent

2. Sacha de Boer (NOS) - 20 procent
2. Philip Freriks (NOS) - 20 procent
4. Rick Nieman (RTL) - 8 procent
5. Noraly Beyer (NOS) - 6 procent
6. Gijs Wanders (NOS) - 4 procent
6. Milika Peterzon (SBS) - 4 procent
8. Cilly Dartell (SBS) - 3 procent
9. Gerard Arninkhof (NOS) - 2 procent
9. Beau van Erven-Dorens (Talpa) - 2 procent
11. Suzanne Bosman (RTL) - 1 procent
11. Roelof Hemmen (RTL) - 1 procent
11. Margreet Spijker (RTL) - 1 procent

Europees onderzoek
Het onderzoek maakt deel uit van een Europees onderzoek naar het tv-kijkgedrag in veertien Europese landen, voor de tweede keer uitgevoerd in opdracht van UPC Broadband, waarvan UPC Nederland deel uitmaakt. Gekeken is naar de manier waarop mensen televisie beleven en welke rol tv in hun leven speelt. De respondenten beantwoordden tevens vragen over de invloed van politieke en religieuze programma's op zichzelf en op de samenleving. UPC voerde het onderzoek in november uit onder meerdan 6000 Europeanen, waaronder 500 Nederlanders. Binnen enkele weken worden alle onderzoeksresultaten bekendgemaakt.

UPC Nederland
UPC Nederland is een toonaangevende aanbieder van televisie, breedband internet en vaste en mobiele telefoniediensten in Nederland. UPC Nederland bedient 2,2 miljoen televisieklanten, 458.000 breedband internetklanten en 273.000 telefonieklanten (per 30 september 2005). UPC Nederland is een geconsolideerde dochteronderneming van Liberty Global, Inc. (NASDAQ: LBTYA, LBTYB, LBTYK).

= = =