Vereniging Natuurmonumenten


NATUURMONUMENTEN PLAGT RIETLAND IN DE WIEDEN

06-12-2005

Riet
Vereniging Natuurmonumenten gaat deze winter in De Wieden minimaal 10 ha verzuurd en verdroogd rietland in de omgeving van Dwarsgracht afplaggen. De verzuurde bovenlaag wordt weggegraven, waardoor het riet weer met de voeten in het water komt te staan. Dat is gunstig voor de plantenrijkdom van het rietland. Ook de groei en de kwaliteit van het riet verbeteren sterk door het afplaggen. Het plagplan is dan ook in samenwerking tussen Natuurmonumenten en de rietpachters tot stand gekomen. Het Ministerie van LNV subsidiëert de werkzaamheden voor het grootste deel vanuit het Overlevingsplan Bos en Natuur (OBN). De resterende kosten worden door de rietpachters en Vereniging Natuurmonumenten betaald.

Toekomst

Natuurmonumenten heeft het beheer van De Wieden altijd gericht op het behoud en de ontwikkeling van de grote verscheidenheid aan planten en dieren binnen dit laagveenmoerasgebied. Ook in de toekomst blijft dit het doel van het beheer. Dat betekent dat geregeld ingrijpen in de vorm van nieuw open water graven en afplaggen nodig blijft. Alleen zo kan het proces van `verlanding' (langzaam veranderen van water in land) steeds opnieuw in gang worden gezet. En dat is nodig om goede leefomstandigheden voor de planten en dieren van de verschillende verlandingsstadia te behouden. Het beheer van De Wieden is intensief en daardoor kostbaar. Financiële steun in de vorm van subsidies, donaties en de bijdrage van de leden is dan ook onontbeerlijk om het prachtige landschap en de natuur van internationale klasse te behouden.

Voor nadere informatie...

...kunt u contact opnemen met Broer Blaauwbroek, coördinator beheer De Wieden, telefoon ( 0527) 20 65 25 of 06 54 295 242.