Ingezonden persbericht


CHAOS VERWACHT BIJ AANVRAGEN VAN .EU-DOMEINNAMEN

Omvangrijke administratieve handelingen leiden tot problemen

Amsterdam, 6 december 2005 - Op woensdag 7 december 2005 gaat eindelijk de eerste fase van de registratie van de .eu-domeinnamen van start. European Registry of Internet Domainnames (EURid) is aangewezen als de partij voor het coördineren van het .eu-domein. De Europese Commissie heeft echter bepaald dat de domeinnamen niet rechtstreeks bij EURid kunnen worden geregistreerd. NetMasters verwacht hier dan ook de nodige chaos en problemen bij.

Een ingezonden domeinreservering hoeft niet te leiden tot een definitieve registratie. Het is immers goed mogelijk dat andere geïnteresseerden dezelfde domeinnaam hebben aangevraagd bij een of meerdere registrars. Daarom hanteert EURid het principe van 'first come, first served'. De domeinaanvragen worden bij de EURid behandeld op volgorde van binnenkomst. Volgens Siete Kooijstra, directeur van NetMasters BV, komt bij deze procedure een aantal knelpunten naar voren. 'De tarieven voor de aanvraag in de Sunrise-periode zijn aanzienlijk, terwijl men geen garantie heeft of het domein ook daadwerkelijk kan worden geregistreerd.' Siete Kooijstra geeft tevens aan dat de procedures voor het aanvragen van de domeinnamen niet goed genoeg zijn gecommuniceerd. 'Door de ingewikkelde communicatie bestaat de kans dat de gevraagde stukken zoals bewijs van het merkenbureau of de inschrijving van de Kamer van Koophandel niet overeenkomt of onvolledig zijn. Zo moeten de gevraagde documenten bijvoorbeeld oplopend zijn genummerd Als de documenten niet volledig of niet compleet zijn ingezonden, worden de bewijsstukken afgekeurd. Het gevolg hiervan is dat de domeinnaam voor de desbetreffende organisatie niet wordt geregistreerd, maar wel gedeeltelijk de kosten moet betalen. Hierdoor is de kans groot dat een concurrent er met de domeinnaam vandoor gaat.'

Een ander knelpunt is volgens Kooijstra de omvangrijke administratieve handeling voor de ingezonden reserveringen. 'Er zijn veel personen en bedrijven die grote aantallen domeinnamen tijdens de publieke registratieperiode gaan aanvragen. De meeste domeinregisters hebben dit aanvraagproces echter niet optimaal geautomatiseerd en handelen de procedures veelal handmatig af. Dit neemt te veel tijd in beslag, waardoor een organisatie achter het net kan vissen met de gewilde domeinnaam. Gewoonweg omdat de domeinregister niet snel genoeg is geweest met de registratie.' Kooijstra is hierdoor bang dat we weer in een situatie belanden zoals we deze ook hebben gezien bij het aanvragen van domeinnamen met andere populaire extensies. 'We hebben gezien dat multinationals extreem hoge bedragen hebben betaald voor het terugkopen van domeinnamen van bedrijven met dezelfde bedrijfsnaam, maar die afkomstig zijn uit een ander land. En dat moeten we nu zien te voorkomen.'

Om een groot gedeelte van de administratieve zorgen bij het registreren van domeinnamen weg te nemen, heeft NetMasters de tool Quixys Domain Services (QDS) ontwikkeld. Het registratieproces verloopt hiermee volledig geautomatiseerd, waardoor het verwerken van de aanvraag zeer snel plaatsvindt. 'Voor een eerste registratie hoeft slechts enkele minuten worden uitgetrokken en voor de daaropvolgende registraties is het een kwestie van enkele seconden. Ter vergelijking: op andere manieren loopt de tijd voor de registratieprocedure op tot meer dan dertig minuten', aldus Kooijstra. Naast het eenvoudig aanvragen van domeinnamen, maakt QDS het ook mogelijk om de administratie ervan te beheren. Gebruikers hebben altijd een compleet overzicht van de geregistreerde domeinnamen en kunnen zelf wijzigingen doorvoeren en DNS-beheer doen.

Over NetMasters
NetMasters is een Macromedia Gecertificeerd Hosting Partner en legt zich toe op het hosten van verschillende Macromedia-serverproducten. De hostingdiensten worden aangeboden in shared, dedicated en managed vorm, op basis van Linux en Windows. NetMasters is tevens gespecialiseerd in het registeren van meer dan honderd domeinnaamextensies . Hiertoe is de organisatie onder andere lid van EURid, SIDN, eNom en de AFNIC Speciaal voor de .eu-registraties is een samenwerkingsverband opgezet met een merkenbureau, zodat een garantie wordt afgegeven op de juistheid van de aanvragen.

Kijk voor meer informatie over .eu-domeinnamen en de registratie hiervan op www.eunames.nl of op www.netmasters.nl.

Neem voor meer informatie contact op met:
Eigen_Zinnig PR & Communicatie
Aleksandra Andjelic
T: 06-24 24 56 79
E: aleksandra@eigen-zinnig.nl