Time : 10:52:59 AM
Date : Tuesday, December 06, 2005
Sender Name: Union nationale des Mutualités Libres/Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Belgische gevolgen van de Nederlandse zorgverzekering

Het is bijna zover: in Nederland gaat op 1 januari 2006 de nieuwe Nederlandse Zorgverzekeringswet van kracht. De informatie hieromtrent verloopt niet optimaal en ook bij de Nederbelgen die zich nu mogen of moeten aansluiten bij een Belgisch ziekenfonds heerst er de nodige verwarring. Via verschillende informatiekanalen (call center, website,...) maken de Onafhankelijke Ziekenfondsen de Nederlandse belangstellenden wegwijs in de complexe wetgeving en de praktische gevolgen voor de verzekerden en hun familie.

De nieuwe zorgverzekering is een radicale hervorming van de Nederlandse ziekteverzekering. Vanaf 1 januari 2006 komt er een einde aan het onderscheid tussen particulier verzekerden en ziekenfondsverzekerden en geniet elke Nederlandse verzekerde van hetzelfde basispakket. Hiervoor is hij of zij verplicht zich aan te sluiten bij een zorgverzekeraar naar keuze en een nominale premie (ongeveer 1100 euro per jaar) te betalen aan die zorgverzekeraar. Ook Nederlanders die in België wonen en een inkomen ontvangen uit Nederland (salaris, pensioen, uitkering) zijn onderhevig aan de nieuwe wetgeving. Naast hun inschrijving in Nederland, mogen (titularissen) of moeten (gepensioneerden, personen ten laste,...) deze honderdduizend Nederbelgen aangesloten zijn bij een Belgisch ziekenfonds naar keuze.

Call center en website

De Onafhankelijke Ziekenfondsen bieden de Nederbelgen en andere geïnteresseerden professionele en praktische informatie. Voor wie in Nederland verzekerd is en in België woont, wordt de reglementering op het gebied van ziekteverzekering immers heel complex. De Onafhankelijke Ziekenfondsen streven er dan ook naar hun leden zo goed mogelijk te informeren via een door specialisten bemand call center (02 778 93 57), een uitgebreide vraag-antwoordlijst op de website www.mloz.be , de brochure 'de nieuwe zorgverzekering, wat nu?', informatiesessies enz.

Indien u meer informatie wenst over de nieuwe Nederlandse zorgverzekering, de gevolgen voor de Nederbelgen, de groeiende tegenstand van de Nederlanders die in het buitenland wonen (en een kortgeding aanspannen tegen de Nederlandse overheid), ... kunt u steeds terecht bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Voor meer informatie (ook interviews mogelijk) kan u Christian Horemans, verantwoordelijke Internationale Zaken van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, contacteren:

christian.horemans@mloz.be
Tel: 02 778 94 18
Gsm: 0473 88 17 49
www.mloz.be

URL: http://www.mloz.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL