International Film Festival Rotterdam

35th International Film Festival Rotterdam

25 januari ­ 5 februari 2006

PRESS RELEASE 6 december 2005


* 45 filmprojecten geselecteerd voor CineMart 2006 (29 jan ­ 2 feb)
* Voltooide CineMartprojecten geselecteerd voor IFFR 2006

Voor de 23e CineMart zijn vijfenveertig projecten voor onafhankelijke films geselecteerd. De eerste en grootste coproductiemarkt ter wereld omvat nieuwe producties van gevestigde art house-regisseurs zoals Pablo Trapero, Guy Maddin, Alexej German jr and Li Yang. Uit Nederland zijn projecten geselecteerd van Nanouk Leopold, Peter Delpeut, Mark de Cloe en Melinda Jansen. CineMart (29 januari - 2 februari 2006, tijdens het 35e International Film Festival Rotterdam) verwacht rond de 800 deelnemers waaronder vertegenwoordigingen van alle belangrijke internationale sales agenten, kopers, filmfinanciers en producenten. Minimaal negen films in de selectie van het filmfestival zijn voormalige CineMartprojecten, waaronder FIGNER, THE END OF A SILENT CENTURY van Nathalie Alonso Casale en HET ZWIJGEN van André van der Hout en Adri Schrover.

CineMartmanagers Marit van den Elshout en Bianca Taal zien met vertrouwen een drukke CineMarteditie tegemoet na het selecteren van de beste onder 450 ingezonden filmprojecten: "Selecteren uit de inzendingen betekent tot in detail weten wat de CineMartgasten zoeken. We introduceren het veelbelovendste aanstormende talent en bieden continuïteit aan filmmakers. Het is duidelijk dat veel filmmakers profiteerden van die hun CineMartselectie: zo werden dit jaar bijvoorbeeld negen voltooide projecten uitgenodigd voor Cannes. Door de sterke banden met het Hubert Bals Fonds en het filmfestivalprogramma, kan CineMart nieuwe talenten mogelijkheden bieden om aanvullende financiering voor hun projecten te vinden." "Dit maakt CineMart tot een efficiënte en productieve markt. Het is dé plek om de markt voor 2006 en 2007 te verkennen, mede dankzij de een-op-een afspraken, de locatie in het hart van het festival, de uitstekende videotheek, de informele sfeer van de lunches en cocktails. Wij zien er naar uit om over twee weken het CineMart Dossier 2006 te presenteren."

De CineMart 2006-selectie omvat nieuwe filmprojecten van bekende onafhankelijke filmmakers als Jan Svankmajer (Tsjechië), Pablo Trapero (Argentinië), Alexej German Jr. (Rusland), Guy Maddin (Canada), He Jianjun (China) en van enkele zeer succesvolle nieuwe talenten als Bouli Lanners (België, ULTRANOVA, 2005) en Nanouk Leopold (Nederland, GUERNSEY, 2005).

Verder keren een aantal filmmakers terug die eerder genomineerd waren voor een Tiger Award: Ilya Khrzhanovsky, de regisseur van de IFFR 2005-hit '4', UNTERWEGS van Jan Krüger (Duitsland), Park Chan-Ok, de Zuidkoreaanse winnaar in 2003 met JEALOUSY IS MY MIDDLE NAME, MARION BRIDGE van Wiebke von Carolsfeld (Canada), Christian Frosch (Duitsland, DIE TOTALE THERAPIE) en Ho Yuhang (Maleisië, SANCTUARY).

Het International Film Festival Rotterdam 2006 zal de volgende films, tevens voormalige CineMart-projecten, vertonen: ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW van Miranda July (USA), HABANA BLUES van Benito Zambrano (Spanje), JOHANNA van Kornél Mundruczó (Hongarije), LES AMANTS RÉGULIERS van Philippe Garrel (Frankrijk), SOMETHING LIKE HAPPINESS van Bohdan Sláma (Tsjechië), LA TRAHISON van Philippe Faucon (Frankrijk), CINEMA, ASPERINA E URUBUS van Marcelo Gomes (Brazilië), en, als wereldpremières, FIGNER, THE END OF A SILENT CENTURY van Nathalie Alonso Casale en HET ZWIJGEN van André van der Hout en Adri Schrover (beiden uit Nederland). Twee filmmakers presenteren zowel hun nieuwe film als hun nieuwe filmproject: Amat Escalante (Mexico, SANGRE en LOS BASTARDOS) en Vimukhti Jayasundara (Sri Lanka, THE FORSAKEN LAND en FALLEN FROM THE SKY).

De 23e CineMart omvat nieuwe edities van het Rotterdam Lab, Passions & Promises en de Rotterdam-Berlinale Express. Rotterdam Lab is een vierdaagse trainingsworkshop waar beginnende producenten werken aan hun internationale netwerk en ervaring opdoen met deelname aan een internationaal filmfestival. Het Rotterdam Lab wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de partners van CineMart. Passions & Promises wordt georganiseerd door European Film Promotion en het IFFR. Enkele jonge Europese regisseurs met een film in een van de festivalsecties, krijgen de gelegenheid zichzelf en hun film te presenteren. De deelnemende filmmakers vertellen in een talkshow-setting over hun passie voor filmkunst. De Rotterdam-Berlinale Express is een samenwerkingsverband tussen het International Film Festival Rotterdam en de Berlinale. Drie CineMartprojecten reizen na het IFFR door naar Berlijn en worden daar geselecteerd voor de CoProduction Market van de Berlinale.

CineMart fungeert als doeltreffende katalysator en 'matchmaker' in het proces van filmmaken. Tijdens het IFFR nodigt de CineMart een selecte groep internationale coproducenten, aankopers van televisiezenders, sales agenten, distributeurs en medewerkers van fondsen uit om de vertegenwoordigers van de geselecteerde filmprojecten te ontmoeten. Gedurende het gehele jaar blijft de CineMart de geselecteerde filmprojecten ondersteunen via samenwerkingen en partnerovereenkomsten met internationale filmfestivals, trainingsorganisaties en fondsen.

CineMart wordt ondersteund door het MEDIA Programma van de Europese Commissie, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR), het Ministerie van OC & W en het Nederlands Fonds voor de Film.

De CineMart Selectie 2006 (alfabetisch op projecttitel)

(projecttitel; filmmaker; producent; land)


1. LOS BASTARDOS, Amat Escalante, Mantarraya Producciones (Mexico)
2. BEETLE RAMEN, Chi Yen Ooi, Moonlight Cinata Pty Ltd. (Australia)
3. BLIND SPOT, Li Yang, Electric Pictures 2 Ltd (United Kingdom)
4. THE BROWNIAN MOVEMENT, Nanouk Leopold, Circe Films (Netherlands)
5. CHNCHIK, Aram Shabazyan, ARMNA LCC (Armenia/Germany/Switzerland)
6. DA FENG SHOU, He Jianjun, Bejijng Jingle Culture Development Co. Ltd (China)
7. DAU, Ilya Khrzhanovsky, The CoProduction Office/Phenomen Films (Russia/Germany/France)
8. DESPRE INGERI SI PAR, Corneliu Porumboiu, 42 Km Film (Romania)
9. ENCARNACIÓN, Anahi Berneri, BDCine srl (Argentina/Spain)
10. FALLEN FROM THE SKY, Vimukthi Jayasundara, Unlimited (Sri Lanka/France)
11. FOLLOW, FOLLOW LEAD, Jens Jonsson, Bob Film Sweden AB (Sweden)
12. EEN GELUKKIG HUWELIJK, Peter Delpeut, Waterland Film & TV (Netherlands)
13. GHOSTING, Guy Maddin, Ocular Productions Inc. (Canada)
14. GITMEK, Huseyin Karabey, Ajans 21 (Turkey)
15. HEI TIE DE RI ZI, Wang Bing, Wang Bing Film Workshop (China)
16. HENNINGSTADT, Jan Krüger, Sabotage Films GmbH (Germany)
17. LES LARMES D'ARGENT, Mourad Boucif, Les Films de Nour/Les Films du Météore (Belgium/Morocco)
18. LASYA, Anup Singh, The Wandering Film Company (India)
19. LÉA, Bouli Lanners, Versus Production (Belgium)
20. LEAVING THE CAPE, Matthew Brown, Big World Cinema (South Africa/Canada)
21. LEMON TREE, Eran Riklis, Eran Riklis Productions Ltd (Israel/France)
22. HET LEVEN UIT EEN DAG, Mark de Cloe Dutch Mountain Movies/Theorema Films (Netherlands)
23. LOVE AND OTHER CRIMES, Stefan Arsenijevic, Icon Film (Serbia/Germany)
24. MATSUGANE RANSHA JIKEN, Yamashita Nobuhiro, Siglo Ltd. (Japan)
25. A MEXICAN STORY, Artur Aristakisian, NoDream Cinema (Mexico/Russia)
26. MUUKALAINEN, Jukka-Pekka Valkeapaa, BlueLight (Finland/United Kingdom)
27. NAARASSUSI, Aku Louhimies, Helsinki Filmi Oy (Finland)
28. NACIDO Y CRIADO, Pablo Trapero, Matanza Cine srl (Argentina/Spain/France)
29. NE TE RETOURNE PAS, Marina de Van, Ex Nihilo (France)
30. NEUSTADT, Christian Frosch, Amour Fou Filmproduktion GmbH (Austria/Germany/Hungary)
31. ON THE BLACKTOP, Pascal-Alex Vincent, Local Films (France)
32. OTRYAD (GAGARIN & CO.), Alexej German Jr., Phenomen Films (Russia)
33. PAJU, Park Chan-Ok, Generation Blue Films (South Korea)
34. PARIS VU PAR....., Danièle Arbid, Pierre Huygue, Arnaud des Pallières, Dominique Gonzalez-Foerster, Vincent Dieutre, Apichatpong Weerasethakuul, Bonne Nouvelle Production (France)
35. PETIT AIGLE, Wu Tian Ming, Les Petites Lumières (China/France)
36. SOMETIMES I FEEL LIKE A MOTHERLESS CHILD, Ho Yuhang, Paperheart Sdn. Bhd. (Malaysia/Hong Kong)
37. A SONG OF GOOD, Gregory King, Severe Features Ltd. (New Zealand)
38. THE SPRING RITUAL, Patrice Toye, La Parti Production/Roma Film (Belgium)
39. STAY, Wiebke von Carolsfeld, Submission Films (Canada)
40. SURVIVING LIFE, Jan Svankmajer, Athanor (Czech Republic)
41. UP, Elisabeth Subrin, Forensic Films (USA)
42. WARD SIX, Jane Rogoyska, Desert Lion Films (UK)
43. WITTE WIEVEN, Melinda Jansen, Rinkel Film & TV Productions BV (Netherlands)
44. YUMURTA, Semih Kaplanoglu, Kaplan Film Yapim (Turkey)
45. ZIVOT POUPETE, Václav Kadrnka, Bionaut Films (Czech Republic)

(einde persbericht)

Noten aan de redactie:

Distributie HET ZWIJGEN en FIGNER, THE END OF A SILENT CENTURY: 1morefilm



International Film Festival Rotterdam