Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-757       |
|                                            |Arnhem|6 december 2005|
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 6 DECEMBER 2005

Kwalitatief Woonprogramma 2005-2014(C5)
Het Kwalitatief Woonprogramma (KWP) 2005-2014 is de eerste uitwerking van het streekplan dat eerder dit jaar is vastgesteld. In het woonprogramma staat per regio hoeveel woningen er de komende 10 jaar gebouwd moeten worden. Hierbij is ook aangegeven om welke soorten woningen het moet gaan. De woningen die gebouwd moeten worden, moeten aansluiten bij de behoefte die er in regio's bestaat. Het gaat om "de juiste woning, op het juiste moment op de juiste plek". De Kwalitatieve Woonprogramma's zijn afspraken die de provincie met de gezamenlijke gemeenten in regionaal verband hebben gemaakt. Dit is nieuw ten opzichte van het vorige Woonprogramma voor de periode 2000 - 2009, dat met de afzonderlijke gemeenten was afgesproken. Nieuw is ook dat nu de woningcorporaties betrokken zijn bij het opstellen van de woonprogramma's en dat zij deze ook onderschrijven. Hiermee is de uitvoering van de programma's beter gewaarborgd. Woningcorporaties zijn immers belangrijke partijen bij de bouw van woningen. Doordat de bevolkingsgroei minder groot is dan enkele jaren geleden gedacht, is de toename van het aantal woningen in Gelderland in het Woonprogramma 2005-2014 teruggebracht van 100.000 naar 90.000 woningen. Het KWP voor de regio Rivierenland ontbreekt nog in het nu vastgestelde KWP. Dit volgt begin volgend jaar. Gedeputeerde Staten sturen het nu vastgestelde KWP ter kennisname aan Provinciale Staten.

Trechternotitie N 303 Omleiding Voorthuizen voorlopig vastgesteld (C14) Gedeputeerde Staten hebben de Trechternotitie N303 Omleiding Voorthuizen en ontsluiting Harselaar-Zuid voorlopig vastgesteld en voor overleg aan de commissie Verkeer en Water aangeboden. Met deze Trechternotitie is de eerste fase van het MER-onderzoek afgerond. Uit de inspraak op de startnotitie MER was een groot aantal mogelijke alternatieven gekomen. Het onderzoeken van alle scenario's en alternatieven leidt tot een onoverzichtelijk en complex MER. Daarom heeft het college besloten op advies van de Commisie voor de m.e.r. eerst een trechtering van de kansrijke alternatieven te maken. In de Trechternotitie is de selectie gemaakt van drie kansrijke alternatieven voor de omleiding Voorthuizen en de ontsluiting Harselaar. Dat is het Midden-, het Midden-Oost- en het Oost-alternatief. De drie geselecteerde alternatieven zullen in het uiteindelijke MER zijn onderzocht. Bij vaststelling van de Trechternotitie door Provinciale Staten van Gelderland en gemeenteraad van Barneveld komt het MER een stap dichterbij. Naar verwachting zijn het concept-MER en de tracékeuzenotitie eind 2006 gereed. 16 miljoen voor sociaal beleid in 2006 (C15) Gedeputeerde Staten hebben het Uitvoeringsplan sociaal beleid 2006 - 2008 vastgesteld. In het plan staat wat de 18 door de provincie gesubsidieerde organisaties in die periode gaan doen. Het gaat hierbij onder meer om doelen op het gebied van bibliotheekwerk, sport, vrijwilligerswerk en mantelzorg, huiselijk geweld, zorgvragersbeleid. Daarnaast is preventief jeugdbeleid een belangrijk aandachtspunt. In 2006 gaat het om een bedrag van 16 miljoen euro. Voor de jaren daarna is eenzelfde bedrag gereserveerd. (Apart persbericht volgt.)

Sterkere positie aandeelhouders Vitens N.V. (C17) Op de aandeelhoudersvergadering van Vitens N.V. (12 december a.s.) willen Gedeputeerde Staten pleiten voor een sterkere positie van de aandeelhouders. Zij zouden meer moeten worden betrokken bij het lopende fusieproces. Ook zouden de aandeelhouders een stem moeten hebben bij het benoemen van leden van de Raad van Bestuur. Tenslotte heeft het drinkwaterbedrijf een belangrijke publieke functie. GS verwijzen in dit verband naar de zeggenschapsregeling zoals die door de NUON is getroffen. Aandeelhouders hebben daar vetorecht voor wat betreft de benoeming van leden van de Raad van Bestuur. Gedeputeerde Wijsman is namens GS aanwezig bij de aandeelhoudersvergadering.

Beoordeling ruimtelijke plannen in relatie tot luchtkwaliteit (F18) Luchtkwaliteit is momenteel een belangrijk vraagstuk. In de toekomst moet de gemeente bij elk ruimtelijk plan aangeven wat de gevolgen zijn voor de luchtkwaliteit en welke compenserende maatregelen eventueel genomen worden om te voldoen aan het Besluit Luchtkwaliteit. Omdat wet- en regelgeving en onderzoeksmethodieken nog in ontwikkeling zijn, doen zich in de dagelijkse praktijk veel vragen voor. Alle Gelderse gemeenten krijgen nu een brief van Gedeputeerde Staten waarin staat hoe de provincie omgaat met ruimtelijke plannen in relatie tot luchtkwaliteit. Verder worden zij geïnformeerd over proviciale initiatieven om de gemeenten inhoudelijk te ondersteunen op dit terrein.

Gedeputeerde Staten hebben statenvragen beantwoord over het volgende onderwerp:
. Asbest op het terrein van voormalige Generaal Winkelmankazerne in Vierhouten (A2)
De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl/ provinciale staten/vergaderingen/statenvragen