Time : 4:50:55 PM
Date : Tuesday, December 06, 2005
Sender Name: Elia System Operator

CREG zet licht op groen voor veiling van capaciteit op de interconnectie Frankrijk - België, mits enkele voorwaarden. Elia en RTE legden eind oktober aan hun respectievelijke regulatoren, de CREG en de CRE, een aanvraag voor tot goedkeuring van nieuwe regels voor de toewijzing van capaciteit op de interconnectie Frankrijk - België, toepasbaar vanaf begin 2006. Dit om tegemoet te komen aan de Europese wetgeving, die vereist dat de toewijzing gebeurt door middel van marktmechanismen. In afwachting van een definitieve beslissing heeft de CREG het licht op groen gezet, mits enkele voorwaarden.

Conform deze beslissing, zijn de regels voor de toewijzing van capaciteit op de Frans-Belgische interconnectie toepasbaar vanaf 1 januari 2006 beschikbaar op de websites van Elia (www.elia.be) en RTE (www.rte-France.com).

In haar beslissing eist de CREG dat op het ogenblik van inwerkingtreding van het nieuwe allocatiemechanisme geen enkele toewijzing nog prioritair mag worden toegekend.

De capaciteiten die beschikbaar zullen zijn tengevolge van deze beslissing worden gepubliceerd op de websites van Elia en RTE. Ter informatie, volgende capaciteiten zijn vastgelegd voor 2006:
- jaarcapaciteit in de richting Frankrijk-België: 1300 MW
- jaarcapaciteit in de richting België-Frankrijk: 800 MW
- gewaarborgd minimum maandcapaciteit in de richting Frankrijk-België: 400 MW.

Voorts wil de CREG in de richting Frankrijk-België de capaciteit die kan worden gevraagd door één marktspeler (samen met rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden ondernemingen of groepen van ondernemingen) bij de jaarveiling beperken tot een maximale en absolute waarde van 325 MW. Zij beperkt ook voor de maandveiling deze capaciteit tot een maximale en absolute waarde van 325 MW.

De eerste veilingen zullen plaatsvinden volgens onderstaande planning:
Jaarveiling: 16 december 2005
Maandveiling: 20 december 2005
Dagveiling: eerste week van januari 2006.

De huidige mechanismen worden op 31 december afgeschaft.

Elia is de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit. De onderneming staat in voor de transmissie van elektriciteit van de producenten naar de distributienetbeheerders en industriële grootverbruikers. Elia's net is een onmisbare schakel tussen de Franse elektriciteitsmarkt -Europa's grootste elektriciteitsexporteur- en de Noord-Europese elektriciteitsmarkten. Elia telt nagenoeg 1.250 medewerkers en heeft een beurskapitalisatie van meer dan ¤ 1,5 miljard.