Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 359

datum: 6 december 2005

Reparatie stadsdienst in 2006

Amersfoort krijgt haar stadsdienst weer grotendeels terug. Na de bezuiniging van december 2004 is er nu een extra bijdrage voor het openbaar vervoer beschikbaar. Connexxion gaat weer vaker rijden in de spits (deels met inzet van gelede bussen) en herstelt de halfuurdiensten op doordeweekse en zaterdagavonden. De zondagdiensten blijven zoals ze nu zijn, omdat het budget ontoereikend is om ook deze diensten te herstellen.

De budgetuitbreiding is een maatregel van de rijksoverheid voor grotere gemeenten met een groeitaakstelling, waaronder Amersfoort. Via de provincie Utrecht krijgt Amersfoort het geld uitgekeerd. De gemeente verstrekt circa 4 ton aan Connexxion die daarmee de dienstregeling zoveel mogelijk kan herstellen.

Aanpassingen dienstregeling
De bezuinigingen van december 2004 kunnen grotendeels worden teruggedraaid, behalve op zondag. Gedetailleerder: op maandag t/m zaterdag worden de lijnen 1, 4, 5 en 8 hersteld. Lijn 2 wordt (met uitzondering van zondag) gereden met geleed materieel (verlengde bussen). Het herstel in de avonduren vindt plaats door extra ritten met taxibussen. Bij de bespreking van de herstelmaatregelen heeft het gemeentelijke consumentenplatform OV sterk aangedrongen op herstel van de avonddiensten.

De reparatie wordt als 'tweetrapsraket' doorgevoerd. Per 11 december gaan de lijnen 4 en 5 in de ochtend- en middagspits weer elke kwartier rijden; lijn 2 wordt met gelede bussen gereden. Dat zijn dezelfde soort bussen die reden ten tijde van de zaterdagse Winkelexpress. Begin februari 2006 volgen de overige diensten.

Efficieny
Met de reparatie bereikt de gemeente ook een efficiency verbetering ten opzichte van de dienstregeling van voor december 2004. Connexxion verwacht met de nieuwe opzet minstens zoveel reizigers te vervoeren tegen lagere kosten. Dat komt gedeeltelijk door de scherpe prijs van Connexxion bij deze onderhandeling, maar ook door slimme inzet van materieel zoals gelede bussen in de spits en taxibussen op een aantal avondritten.

Nieuwe dienstregeling
Informatie over de nieuwe dienstregeling komt van vervoerder Connexxion. Bij de bushaltes hangen vanaf 11 december de nieuwe vertrektijden van de bussen. Begin december is die informatie eveneens beschikbaar via de gratis lijnfolders van de busmaatschappij. Deze zijn onder meer verkrijgbaar bij informatiecentrum de Observant. Verder kunnen reizigers reistijden opvragen via de klantenservice van Connexxion 0900-266 63 99 (lokaal tarief) en het algemene nummer voor reisinformatie 0900 9292 (E 0,70 per minuut). Op de website van Connexxion zijn de reistijden ook beschikbaar (www.connexxion.nl).

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur Stedelijke ontwikkelingen Beheer (SOB) gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 50 11 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl Voor informatie over de dienstregeling van Connexxion: Susan Zethof, reizigersmanager, telefoon 030 692 65 51 of e-mail s.zethof@connexxion.nl.


---- --
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 360

datum: 6 december 2005

Proef met blauwe zone op Neptunusplein

Het Neptunusplein krijgt gedurende een half jaar een blauwe zone om de effecten van een dergelijke verkeersmaatregel te onderzoeken. Het college van B&W heeft dat besluit genomen als eerste van een serie maatregelen uit het uitvoeringsprogramma parkeren. De proef start op 1 januari 2006.

In de blauwe zone van het Neptunusplein kunnen automobilisten met een parkeerschijf maximaal 2 uur gratis parkeren op maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur. Bewoners die direct aan en op het Neptunusplein wonen, komen in aanmerking voor een ontheffing. Met de blauwe zone wil het college bereiken dat . langparkeerders plaatsmaken voor bezoekers en bewoners van het winkelcentrum. . de politie adequaat kan handhaven op parkeren. Daarmee draagt de blauwe zone bij aan de openbare orde en veiligheid op deze hot spot van de campagne Veilig op straat.

Participatie

De raad heeft bepaald dat bewoners moeten kunnen participeren bij de keuze van parkeermaatregelen. Bij de evaluatie van de proef zullen de omwonenden van het Neptunusplein dan ook een belangrijke inbreng hebben.

Informatieavond

Om omwonenden, winkeliers en andere belangstellenden bij de start van de proef goed te informeren, organiseert ParkeerService een informatieavond op 15 december a.s. in de Drietand, Neptunusplein 70 in Amersfoort. Deze avond begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Medewerkers van de gemeente Amersfoort en van ParkeerService zijn aanwezig om de proef te presenteren en vragen te beantwoorden.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 50 11 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl. Voor meer informatie over de informatieavond kunt u terecht bij Anne-Marie Jogems, ParkeerService , telefoon 033 247 30 00 of e-mail a.jogems@parkeerservice.nl.


---- --