Ingezonden persbericht


Onderzoek naar te hoge kosten in bouw

Amsterdam Anders/De Groenen heeft in de commissievergadering van Stedelijke Ontwikkelingen vragen gesteld over de te hoge kosten voor het bouwen van woningen in Amsterdam. Daardoor zou de gemeente jaarlijks tientallen miljoenen euro s mislopen. Wethouder Stadig is een onderzoek gestart naar deze mogelijke misstand.

Amsterdam Anders/De Groenen stelde vragen naar aanleiding van aanhoudende geruchten dat ontwikkelaars standaard te hoge bijkomende stichtingskosten zouden opvoeren bij de bouw van huizen. Waar in andere gemeenten rond de 20% van de verkoopprijs aan bijkomende stichtingskosten op gaat, wordt in Amsterdam standaard 40% hieraan besteed. Dit geld gaat direct af van het geld dat de gemeente anders voor de grond zou hebben ontvangen. Daarmee zou Amsterdam al jaren tientallen miljoenen euro s mislopen.

Naar aanleiding van vragen van duo-raadslid Hansje Kalt aan wethouder Stadig start de gemeente nu een onderzoek naar deze verdacht hoge kosten. Hansje Kalt: Alle bouwprojecten moeten versoberen en voor de bouw van sociale functies lijkt nergens geld te vinden. En nu lijkt de gemeente al jaren te worden opgelicht door de grote ontwikkelaars en corporaties. Het wordt tijd om te zoeken naar andere partners om huizen gebouwd te krijgen, bijvoorbeeld de burgers zelf!

Amsterdam Anders/De Groenen heeft al eerder vragen gesteld over de mogelijkheid om huizen te bouwen zonder tussenkomst van grote ontwikkelaars en corporaties. Het ziet er nu naar uit dat de daarbij voorgestelde collectieve eigenbouw enorme kostenbesparingen zouden kunnen opleveren. Met de doorbreking van het monopolie van ontwikkelaars op het bouwen van woningen ontstaat een win-win situatie: Voor burgers wordt het mogelijk tegen een lagere prijs met een groep woningen in Amsterdam te laten bouwen door de dure tussenhandelaren uit te schakelen en de gemeente ontvangt meer geld voor de bouwgrond.


---



Ingezonden persbericht