Gemeente Heerlen

Extra ombuigingen op bijzondere bijstand

Het college van B&W heeft besloten een bedrag van E 1.623.000 om te buigen op bijzondere bijstand/minimabeleid en algemene bijstand.

Tijdens de behandeling van het bezuinigingsdocument 'Drieslag' in de raadsvergadering van 20 september, kreeg het college van B&W van de raad de opdracht om een bedrag van E 1.517.000,- te besparen op bijzondere bijstand/minimabeleid en algemene bijstand.

De ombuigingen bij de bijzondere bijstand worden onder meer gerealiseerd door de eigen bijdrage voor rechtsbijstand en voor thuiszorg niet meer vergoeden. Dat geldt ook voor de vergoeding van legeskosten voor identiteitsbewijzen en voor legeskosten verbonden aan een verblijfsvergunning. Daarnaast verhoogt de gemeente de eigen bijdrage voor een aanvraag van bijzondere bijstand van E 50,- naar E 112,-. Dat betekent dat iemand die in aanmerking komt voor bijzondere bijstand de eerste E 112,- zelf moet betalen. Deze eigen bijdrage wordt één keer per jaar gehanteerd.

De grootste ombuiging komt voor rekening van de algemene bijstand. De toeslag op de bijstandsnorm voor kamerbewoners wordt gehalveerd en de toeslag voor jongeren tot en met 22 jaar komt helemaal te vervallen. De toeslag voor meerderjarige thuiswonende kinderen wordt eveneens verlaagd. Als deze maatregelen worden doorgevoerd, levert dat een forse besparing op de uitvoeringskosten.

Over het voorstel van het college wordt in de raadsvergadering van januari een beslissing genomen.

Gemeente Heerlen,6 december 2005
Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl


-----------------------
p e r s


---- --