Socialistische Partij

Kamer kan voor het eerst kiezen voor gratis OV

06-12-2005 * Komende week kan de Tweede Kamer voor het eerst concreet besluiten om `gratis' openbaar vervoer in te voeren. Tijdens de begrotingsbehandeling Verkeer en Waterstaat zal SP-Kamerlid Arda Gerkens onderbouwde voorstellen indien voor gratis openbaar vervoer voor jongeren tot twaalf jaar en ouderen boven de 65.

Arda Gerkens Gerkens verwondert zich over het gemak waarmee minister Peijs alle regie over het verkeer uit handen geeft. "Langzaam is de minister bezig zichzelf overbodig te maken. Ze verschuilt zich enkel nog achter duurbetaalde adviseurs als Hans Smits, Elco Brinkman en de Raad voor Verkeer en Waterstaat. Nu wil ze zelfs overgaan tot een OV-ambassadeur, zodat de minister de regie over het openbaar vervoer niet zelf meer hoeft te regelen."

De SP zal voorstellen doen om het verkeer in Nederland weer eens vooruit te helpen. Hiervoor is een actieve rol van de bewindsvrouw nodig. Gerkens: "Ik zal de minister vragen om weer zelf regie te nemen. Dit kan ze doen door onder andere de voorstellen voor gratis openbaar vervoer te omarmen." Het idee van gratis openbaar vervoer is de laatste jaren vaak besproken, maar het is voor het eerst dat de Kamer de kans krijgt zich hierover uit te spreken.