Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)


Nieuws

Mulier Instituut organiseert eerste sportfilmfestival in Nederland

14 november 2005

Van 6 tot en met 8 december organiseert het Mulier Instituut het eerste sportfilm- en documentairefestival van Nederland. Plaats van handeling is de Verkadefabriek, een nieuw cultureel centrum gevestigd in een oude koekjesfabriek aan de rand van de historische binnenstad van 's-Hertogenbosch. Het festival is educatief én entertainend. De belangrijkste doelgroep van het festival wordt gevormd door studenten van allerlei sport- en sportgerelateerde opleidingen. Maar het festival zal ook toegankelijk zijn voor het brede publiek. Het educatieve element zal vooral in het dagprogramma naar voren komen. (Bron: Mulier Instituut)

In de programmering wordt gebruik gemaakt van drie 'kapstokken'. Eén bepaalde tak van sport (de eerste keer: wielrennen) en één inhoudelijk thema (de eerste keer: sport en ontwikkeling) zullen als rode draden door het programma worden geweven. Daarnaast zullen allerlei recente sportfilms en -documentaires worden vertoond, en zullen ook producties in première gaan. Verdeeld over vier zalen zullen dagelijks meer dan 20 verschillende films en documentaires worden vertoond.

Het inhoudelijk thema van de eerste editie sluit aan bij het Internationale Jaar van Sport en Lichamelijke Opvoeding. Met dit jaar vragen de Verenigde Naties erkenning voor sport als middel om mensen met een verschillende sociale en culturele achtergrond dichter bij elkaar te brengen en sport als middel om economische en sociale ontwikkeling te bevorderen.

2005 is door de VN uitgeroepen als het 'International Year of Physical Education and Sport. Dit is in november 2003 vastgesteld in een VN-resolutie, waarin sport wordt erkend als krachtig middel voor de promotie van ontwikkeling, onderwijs, gezondheid en vrede. In dit kader willen de Verenigde Naties het thema sport en lichamelijk opvoeding mondiaal in de schijnwerpers zetten. Zij stimuleert nationale overheden en - sportorganisaties dan ook dit thema op te pakken, de sportsector en projecten in ontwikkelingslanden in dit speciale jaar extra te ondersteunen, en via allerlei activiteiten en evenementen aandacht te vragen voor het thema bij het brede publiek.

In samenwerking met al haar partnerorganisaties uit de Nederlandse sport en ontwikkelingswereld, voert het programma sport van NCDO daarom in 2005 campagne voor sport en lichamelijke opvoeding wereldwijd. Om sportliefhebbers in Nederland te informeren over de kracht van sport. Om individuen, clubs en bonden te betrekken bij sport en ontwikkeling. En om het onderwerp bij beleidsmakers onder de aandacht te brengen. Zodat wereldwijd meer mensen kunnen sporten, en meer projecten en programma's op het gebied van sport en ontwikkelingssamenwerking worden ondersteund. Het Mulier Instituut onderschrijft de boodschap van het VN jaar sport en is partner in deze samenbundelingscampagne. Meer informatie over deze campagne is te vinden op www.vnjaarsport.nl.

Meer informatie over het festival is te vinden op de website www.mulierinstituut.nl/filmfestival/.

http://www.mulierinstituut.nl/filmfestival