Gemeente Sittard-Geleen

UITNODIGING PERSGESPREK

Dinsdag 6 december
Tripoolsamenwerking arbeidsmarktbeleid steeds hechter

Sittard-Geleen, 5-12-2005 - Dinsdag 6 december gaan de portefeuillehouders arbeidsmarktbeleid van de Tripool Zuid-Limburg in een gezamenlijk persgesprek dieper in op verdergaande samenwerking op het gebied van het arbeidsmarktbeleid. De ontwikkeling van een gezamenlijke strategische visie, het oprichten van een regioplatform arbeidsmarktbeleid en de start van een werkgelegenheidspunt zijn onderwerpen die tijdens dit gesprek aan de orde komen. Het persgesprek vindt plaats in het stadhuis te Heerlen en begint om 15.30-1600 uur.

Bij dit gesprek zijn aanwezig de wethouders F. Wagemans (Sittard-Geleen), H. Hoogma (Maastricht), F. Hol (Heerlen).

Arbeidsmarktbeleid
De drie colleges van Tripool Zuid-Limburg hebben op 6 december 2005 besloten om op het terrein van arbeidsmarktbeleid nauwer te gaan samenwerken door een gezamenlijke meerjarige strategische arbeidsmarktvisie te ontwikkelen. Er is behoefte aan kaderstelling die over de gemeentegrenzen heen gaat en die ook verder gaat dan enkel het reïntegreren van bijstandsgerechtigden. Tripool Zuid-Limburg wil als uitwerking van de visie samen met kennisinstellingen, bedrijfsleven en andere overheden een meerjarig arbeidsmarktprogram-ma ontwikkelen voor Zuid-Limburg.

Daarvoor is op 6 december 2005 het besluit genomen om op de schaal van Zuid-Limburg een arbeidsmarktplatform te starten. Een regionaal platform waarin kennisinstellingen, werkgevers, intermediaire partners (vakbonden, werkgeversorganisaties e.d.) en overheden de krachten bundelen.

De tripoolsamenwerking heeft inmiddels geleid tot de ontwikkeling van een werkgelegenheidspunt waarin de ketenpartners CWI, UWV en gemeenten de meer vraaggerichte arbeidsmarktinvulling vormgeven.

Technologische Topregio (TTR)
Voor de ontwikkeling van Limburg als Technologische TopRegio is de ontwikkeling van het technisch onderwijs van groot belang. Immers, zonder goed geschoolde inwoners krijgen we geen Technologische TopRegio. Dat betekent dat geïnvesteerd moet worden in scholing van bèta-/techniek studenten. Samen met de Provincie, het Vertrouwenspact en het Technocentrum Zuid-Limburg heeft Tripool daarom kaders opgesteld om op Zuid Limburgse schaal mee te kunnen doen aan de stimulering van (bèta)technisch onderwijs.

Op 8 december a.s. wordt daartoe een convenant getekend tussen het landelijk Platform Bèta Techniek en de provinciale Bèta Techniek Partners. Dat moet er toe leiden dat in de periode tot 2010 15 procent méér studenten kiezen voor een technische opleiding. Ná 2010 leidt dat automatisch tot een verhoging van de uitstroom van techniekstudenten met hetzelfde percentage. Na de ondertekening van het contract gaan provincie en Tripool Zuid-Limburg samen met scholen en bedrijven aan de slag om de meeste geschikte projecten hiervoor te kiezen en uit te voeren.




Gemeente Sittard-Geleen