Ingezonden persbericht


Aanbieding Brief Palestijnse familie Bethlehem, Reisverslag Politieke Jongerenorganisaties en aanbieding Grote Symbolische Kaart tegen de Muur.

Aanbieding Verslag
Dinsdag 6 december tussen 13:30 en 13:45 in de Tweede Kamer biedt een afvaardiging van twee jeugdpolitici van een politieke jongerenreis naar Israël en de Bezette Palestijnse Gebieden, georganiseerd door United Civilians for Peace, een verslag aan van hun reis naar het gebied aan de Vaste Kamercommissie Buitenland. De voorzitter, dhr. de Haan, de griffier en enkele andere leden zullen aanwezig zijn.

Aanbieding Grote Kaart tegen Muur
Daarnaast biedt René Grotenhuis, directeur van Cordaid en voorzitter van United Civilians for Peace (UCP) een grote kaart aan. De kaart draagt de tekst: "With your Help: This Wall Will Fall." Deze symbolische overhandiging sluit de Kaartenactie van UCP met diezelfde naam af: duizenden bezorgde burgers stuurden deze kaart dit jaar naar de Vaste Kamercommissie Buitenland om tegen de bouw van de Israëlische afscheidingsmuur in Bezet Palestijns Gebied te protesteren. Ghada Zeidan, Astrid Man en Jacqueline de Bruijn (de coördinator van deze campagne) zullen aanwezig zijn namens UCP.

Palestijnse familie vrijwel ingesloten door muur. Brief aan Paus Tussen 9 en 16 November bezocht een brede delegatie van acht politieke jongeren Israël en de Bezette Palestijnse gebieden in een missie georganiseerd voor United Civilians for Peace om zich breed te informeren over het conflict. Daar zagen zij onder andere de gevolgen van de bouw van de muur door Israël in bezet Palestijns gebied. Dinsdag 22 november stuurden zij een statement over hun bezoek naar de pers (zie bijgesloten). Deze dinsdag 6 december bieden zij een verslag van hun reis aan de vaste kamercommissie. Dit onder andere om aandacht te vragen vragen voor de gevolgen van de muur. Dit willen zij illustreren door het aanbieden van een brief van een christelijke Palestijnse familie. Deze familie woont in Bethlehem, maar hun huis is aan drie kanten omsingeld door de muur en aan de vierde kant staat een Israëlische militaire basis. (Er is een gratis foto beschibaar die een gedeelte van deze situatie laat zien). In hun wanhoop heeft deze familie een brief aan de Paus gestuurd om aandacht te vragen voor hun penibele situatie. De voortgaande bezetting heeft in de afgelopen decennia vele (christelijke) Palestijnen gedwongen het land te verlaten. Was het percentage Christelijke Palestijnen voorheen rond de 10% van de bevolking, inmiddels is dat teruggelopen tot slechts enkele procenten.

Reis vaste Kamercommissie
Begin januari, vóór de Palestijnse en Israëlische verkiezingen, reist de Vaste Kamercommisie Buitenland naar de regio. De politieke jongeren zullen voor die tijd mondeling verslag doen van hun ervaringen en de vaste kamercommissie vragen de familie in Bethlehem te bezoeken.

Noot voor redactie.