Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
136 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen 6 december 2005)


In het AD van vandaag staat een artikel over de actie van bestuurders van de sneltram rond het 5 Meiplein. Aangegeven wordt dat er sinds de zomer problemen zijn met de verkeersregel-installatie op het 5 Meiplein, waardoor de tram regelmatig gedurende zeer lange periodes rood licht krijgt. Dit heeft tot gevolg dat er verkeersonveilige situaties ontstaan en een normaal verloop van de dienstregeling schier onmogelijk wordt. Ook wordt in het artikel aangegeven dat deze situatie al langere tijd binnen het ambtelijk apparaat van de gemeente Utrecht bekend is, maar het College daarvan pas afgelopen vrijdag in kennis is gesteld.

Dit alles geeft de fractie van Leefbaar Utrecht aanleiding tot het stellen van de volgende vragen:
1. Sinds wanneer is binnen de gemeentelijke dienst bekend dat de verkeersregelinstallatie op het 5-Meiplein, met name voor trams, niet goed functioneert?
2. Waarom is er blijkbaar niet direct na de melding van dit gegeven actie ondernomen om de installatie te herstellen?
3. Is het juist dat het College pas afgelopen vrijdag over voornoemd euvel is geïnformeerd?
4. Welke maatregelen denkt het College te nemen om deze buitengewoon verkeersonveilige situatie op te lossen? En op welke termijn?
5. Welke maatregelen denkt het College te nemen om te voorkomen dat in de toekomst zich een soortgelijke trage reactie van de gemeente op een gemelde verkeersonveilige situatie van deze ernst kan voordoen?


---- --