Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
129 Vragen van de heer G.H.J. Weierink
(ingekomen 22 november 2005)

De VVD heeft met verbazing kennis genomen van berichtgeving in de media dat er een aanzienlijke uitbreiding van de Utrechtse TBS-capaciteit van de Van der Hoeven-kliniek plaats zal vinden. Deze uitbreiding met maar liefst 50% van de bestaande capaciteit bevreemdt de VVD-fractie in het licht van de recent gevoerde discussie over het creëren van 12 TBS-plaatsen in P.I. Wolvenplein.

Op basis van de laatste informatie zoals genoemd in de media stelt de VVD-fractie vraagtekens bij de noodzaak van deze 12 TBS-plaatsen. De VVD vindt dat gezien de huidige ontwikkelingen Justitie de realisatie van de 12 TBS-plaatsen moet stoppen en dat deze te zijner tijd toegevoegd worden aan de nieuwbouw van de Van der Hoevenkliniek.

Dit geeft aanleiding voor de VVD-fractie voor de volgende vragen:


1. Is het College bekend met de berichtgeving omtrent de uitbreiding van de Van der Hoeven-kliniek?
2. Sinds wanneer is het College op de hoogte van de uitbreiding van de Van der Hoeven-kliniek?
3. Is het College het eens met de VVD-fractie dat de noodzaak van het creëren van 12 TBS-plaatsen in de P.I. Wolvenplein door deze capaciteitsuitbreiding vervalt?
4. Zo ja, welke actie is het College voornemens naar Justitie toe te ondernemen om de realisatie van de 12 TBS-plaatsen per direct te laten stoppen?
5. De VVD-fractie is van mening dat het vreemd is om de Van der Hoevenkliniek fors uit te breiden en aan het Wolvenplein tegelijkertijd 12 TBS plaatsen in te richten. Het verbaast de VVD-fractie dan ook dat deze plaatsen niet bij de nieuwbouwrealisatie van de Van der Hoevenkliniek zijn meegenomen. Betekent het feit dat dit niet gebeurt dat het Wolvenplein vanaf 2007 een complete TBS-kliniek wordt?


Antwoord van Burgemeester en Wethouders

(Verzonden 6 december 2005)

1. Ja.
2. Sinds 2002 vindt al overleg plaats over stedenbouwkundige inpassing van de uitbreiding. Dat overleg is door de Van der Hoevenkliniek enige tijd stilgelegd en in 2004 herstart.
3. Nee. Uit de informatie van het ministerie blijkt dat naast, en vooruitlopend op de uitbreiding van het aantal TBS-plaatsen dat landelijk al in voorbereiding is, op zeer korte termijn behoefte is aan extra capaciteit, waarin m.n. door verbouw van bestaande gevangeniscapaciteit wordt voorzien.
4. Geen.
5. Nee. Uitbreiding van TBS-plaatsen in Nederland is een besluit van het Kabinet, daarin gesteund door de Tweede Kamer. Verbouw binnen de bestaande gevangenis kan snel een bijdrage leveren aan het oplossen van het TBS-capaciteitsprobleem. De uitbreiding bij de Van der Hoevenkliniek kan door stedenbouwkundige procedures en bouwtijd niet eerder dan na de bouwvak 2007 gereed zijn. Wij delen uw verbazing over de samenloop van deze twee acties niet.


---- --