Gemeente Winterswijk


6 december 2005

Voorkeur voor Vredenseweg als toekomstige locatie Brede School Winterswijk Oost

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorkeur uitgesproken voor een locatie voor de brede school die in Winterswijk Oost moet komen. Het college acht de locatie aan de Vredenseweg het meest geschikt. Dit is de locatie waar momenteel basisscholen De Olm en De Vlier, wijkcentrum De Oosthoek en peuterspeelzaal het Klaverblad gevestigd zijn. Op basis van een locatieonderzoek moet blijken of deze locatie definitief wordt. Ook moet een plan van aanpak worden opgesteld voor de verdere uitwerking van de inhoudelijke, organisatorische en ruimtelijke wensen en eisen. Het college heeft de voorkeur voor de locatie Vredenseweg uitgesproken op basis van een advies van een stuurgroep bestaande uit gemeente, schoolbesturen en Stichting Welzijn Winterswijk. Op grond van deze keuze heeft het college tevens besloten vooralsnog geen school te bouwen in De Rikker. In het voorjaar van 2006 moet duidelijk zijn of de voorgestelde locatie aan de Vredenseweg daadwerkelijk de plek wordt voor de brede school.

Stuurgroep
De gemeente Winterswijk heeft al enige jaren de ambitie om in Winterswijk Oost een brede school te realiseren. Om de mogelijkheden voor een brede school te bekijken is een stuurgroep in het leven geroepen, onder voorzitterschap van wethouder Ben Uffink en bestaande uit de besturen van het katholiek, protestants-christelijk en openbaar onderwijs en Stichting Welzijn Winterswijk. Op basis van een onderzoek naar de voorzieningenstructuur in Winterswijk Oost door adviesbureau M3V, heeft de stuurgroep zich unaniem uitgesproken voor de Vredensweg als toekomstige locatie van de brede school. Nu het college zich bij die keuze heeft aangesloten, kunnen de vervolgstappen in gang worden gezet.

Opzet brede school
Het onderwijs, peuterspeelzaalwerk en welzijnswerk hebben de intentie gezamenlijk de brede school vorm te geven. Zij zien duidelijke voordelen bij een brede school. Zo kan er bijvoorbeeld beter samengewerkt worden op het gebied van kennis en onderwijsprogramma's en het inzetten van zorgpersoneel. De Stichting Welzijn Winterswijk verwacht dat zij buurtbewoners makkelijker kan bereiken door onderdeel uit te maken van de brede school. Door kinderopvang en peuterspeelzaalwerk te koppelen aan het basisonderwijs wordt een doorlopende leerlijn mogelijk en kan informatie over kinderen snel worden uitgewisseld. Het openbaar en protestants-christelijk onderwijs, het peuterspeelzaalwerk en de wijkaccommodatie De Oosthoek willen in ieder geval participeren in de brede school. Het katholiek onderwijs laat haar definitieve keuze afhangen van de mogelijke gevolgen voor de levensvatbaarheid van de school. Bekeken moet worden of het haalbaar is om de naschoolse opvang bij de brede school te realiseren. 't Bargerpaske, 't Waliën en de Koningin Wilhelminaschool participeren niet in de ontwikkeling van de brede school in Winterswijk Oost.

Locatie Vredenseweg
Er zijn verschillende redenen en overwegingen voor realisatie van de brede school aan de locatie Vredenseweg. Zo vormt de brede school op deze plek een verbindingspunt tussen Winterswijk Oost en De Rikker. Ook Stichting Welzijn heeft op deze plaats een centrale plek in Winterswijk Oost, maar kan tegelijkertijd een functie voor de Rikker vervullen. Daarnaast hoeft in De Rikker geen aparte schoolvoorziening gerealiseerd te worden. Gezien de schaal van Winterswijk vinden de betrokken schoolbesturen dat niet wenselijk. De brede school vangt ook grotendeels de leerlingen van De Rikker op. Ook biedt de beoogde locatie mogelijkheden voor een goede verkeerscirculatie, bezoekers van de locatie hoeven niet diep de wijk in.

Vervolgtraject
Voor het vervolgtraject is onder de stuurgroep een projectgroep opgericht. Deze bestaat uit directeuren en personeel van de betrokken scholen, functionarissen van Stichting Welzijn Winterswijk en onderwijsambtenaren van de gemeente. De projectgroep moet in februari 2006 een programma van eisen, een vlekkenplan, een convenant voor inhoudelijke samenwerking, een overzicht van vervolgstappen en een schets van de verdere netwerkontwikkeling gereed hebben. Daarnaast wordt de komende maanden een locatieonderzoek gehouden voor de beoogde locatie aan de Vredenseweg. Hierbij wordt gekeken of het inderdaad mogelijk is om op die plek een brede school te realiseren. In het onderzoek wordt gekeken naar verkeersaspecten, omliggende bedrijven en andere aspecten met betrekking tot de bouw. Op basis van de uitkomsten van dit vervolgtraject kan het college pas een definitief besluit nemen over de toekomstige locatie van de brede school, naar verwachting in het vroege voorjaar van 2006. Overige belanghebbenden, zoals ouders en buurtbewoners, worden daarna betrokken bij de verdere invulling van de locatie. Indien realisatie aan de Vredenseweg niet haalbaar lijkt, moet gezocht worden naar alternatieve locaties.