Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

De Inspectie van het Onderwijs presenteerde vandaag de bevindingen van haar onderzoek naar de misstanden op hogeschool INHOLLAND. Deze bevestigen de klachten van studenten en personeel die aanleiding waren voor het onderzoek: vergaande hervormingen zijn te snel doorgevoerd, studenten en personeel zijn niet serieus genomen en het College van Bestuur had dat alles veel te laat door. Jos Elbers, voorzitter van het college, bekende vandaag op ScienceGuide: "Het rapport is een goede weergave van wat bij ons aan de hand is: de nodige dingen waren hier gaande, zeker in de beleving van studenten en medewerkers."

Grote problemen blijken te zijn ontstaan door de enorme groei middels meerdere fusies en het te snel willen doorvoeren van te veel veranderingen. Daarbij spreekt de onderwijsinspectie van "Snelle

implementatie van complexe en nog niet volledig ontwikkelde onderwijsinnovaties". Bij deze veranderingen zijn zowel studenten als docenten te weinig betrokken, met als gevolg dat ze niet meer wisten waar ze aan toe waren. Ongenoegen en onzekerheid leidde er toe dat afgelopen jaar een grote groep docenten en studenten de hogeschool verlieten. Zorgwekkend is het feit dat de klachten die geuit zijn door studenten en docenten erg laat door het bestuur van INHOLLAND serieus zijn genomen. Ook de Raad van Toezicht heeft het bestuur hier niet tijdig op gewezen en heeft dus steken laten vallen

Een ander punt waar het mis ging was de invoering van competentiegericht leren. Dit nieuwe onderwijsconcept wordt momenteel op veel hogescholen en universiteiten ingevoerd. De studentenorganisaties vragen zich af hoe het gesteld is met de "uitvoeringspraktijk". Voorzitters Van Roemburg (ISO) en Mijs (LSVb): "We hopen dat de inspectie ook bij andere Hoger Onderwijsinstellingen goed hun oren en ogen open houden. Hoe eerder er aan de bel getrokken wordt hoe groter de kans is dat je de schade beperkt kan houden".

Met betrekking tot de voorgenomen verbeteringen concludeert de onderwijsinspectie: "De vraag dringt zich op of de hogeschool alle maatregelen tegelijkertijd zal kunnen uitvoeren. In de toekomst moet bijvoorbeeld blijken of de verbetermaatregelen elkaar niet belemmeren of verdringen." Desonanks haast staatssecretaris Rutte zich om zijn vertrouwen in de voorgenomen verbeteringen uit te spreken. LSVb en ISO zien echter reden om de verbeteringen kritisch af te wachten. Van Roemburg (ISO): "Het is goed om te merken dat men open staat voor verbetering, nu willen we ook echt resultaat zien". Mijs (LSVb): "Hoewel het verleden geen garantie biedt voor de toekomst, geeft het wel een indicatie." De studentenorganisaties hebben er vertrouwen in dat de medezeggenschap intensief betrokken zal worden bij het uitzetten en toezien op het verbeteringstraject.


Noot voor de redactie,