ANBO

Ouderenorganisaties doen mee aan WMO-actie

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) komt eraan. Veel zorg die nu vergoed wordt uit de AWBZ, komt straks op het bordje van de gemeenten te liggen. Het wettelijk verankerd recht op zorg staat op losse schroeven. In januari wordt het wetsontwerp plenair behandeld in de Tweede Kamer. Een brede coalitie van de nationale vakbeweging en consumenten- en patiëntenorganisaties gaat actie voeren op maandag 23 januari in Den Haag. De samenwerkende ouderenorganisaties doen mee en zijn bij de organisatie betrokken.

Staatssecretaris Ross-van Dorp is de ouderenorganisaties dit jaar op een aantal punten tegemoetgekomen. De zorgplicht is er alleen als overgangsrecht gedurende drie jaar op een beperkt terrein. Zelfs de strekking van het WVG-protocol wordt niet in de wet overgenomen; kwaliteitscriteria zijn vervallen.

De onafhankelijke, objectieve en integrale indicatiestelling op basis van landelijke criteria wordt in alle gemeenten aan burgemeester en wethouders overgelaten. Een kwantitatief en kwalitatief minimumniveau is niet geregeld. De gemeente bepaalt. Het zal tot rechtsongelijkheid leiden voor burgers in een kwetsbare positie. Van cliëntenparticipatie is te weinig sprake. Daarom is inspraak en betrokkenheid van ouderen een must. Het gaat immers om het dagelijks welzijn van duizenden ouderen.

Kortom: de WMO is nog lang niet zoals die wezen moet! Om deze boodschap duidelijk over te brengen heeft een brede coalitie van onder meer ouderen, werknemers in de zorg, chronisch zieken en gehandicapten de handen ineengeslagen. Samen voeren ze een constructieve actie op maandag 23 januari onder het motto Red ons recht. Op die dag is namelijk het wetgevend overleg in de Tweede Kamer.

Het plan is om met mensen uit alle hoeken van het land naar Den Haag te trekken om het overleg bij te wonen. Tweede Kamerleden, meest woordvoerders WMO, worden van huis opgehaald en begeleid op weg naar Den Haag. Via de CG-Raad worden opstapplekken voor mensen georganiseerd. De opstapplekken liggen in de buurt van de betreffende kamerleden.

Het Koninklijke Nederlandse Vervoer (KNV) regelt het vervoer met talloze taxibusjes naar Den Haag. Op dezelfde dag organiseert ABVAKABO FNV een actie op het Plein in Den Haag.

De actie is gebaseerd op een geactualiseerde versie van het WMO-Manifest. Daarin leggen achttien (samenwerkingsverbanden van) belangenorganisaties haarfijn uit op welke inhoudelijke punten het wetsvoorstel nu nog belangrijke aanpassingen behoeft. De samenwerkende ouderenorganisaties zijn nauw bij het manifest en de actiedag betrokken. Het gaat om een belangrijke zaak: Red ons recht!