Wereldomroep: Moord op vrouwen in Mexico blijft onbestraft

Radio nederland wereldomroep

Moord op vrouwen in Mexico blijft onbestraft
Wereldomroep organiseert seminars in Nederland en Mexico

HILVERSUM - De Wereldomroep organiseert op 6 december in Nieuwspoort (Den Haag) een seminar over de straffeloosheid van vrouwenmoorden in Latijns-Amerika. Tijdens het seminar vraagt de Wereldomroep aandacht voor misstanden in de Mexicaanse stad Ciudad Juárez. In deze stad zijn in de laatste tien jaar meer dan 400 vrouwen vermoord; één van hen is de Nederlandse Hester van Nierop. Tijdens het seminar laten onder andere nationale en Europese parlementariërs, vertegenwoordigers van de vakbeweging, familieleden van slachtoffers en vertegenwoordigers van organisaties in Mexico hun licht over de situatie schijnen. De Wereldomroep organiseert twee dagen later een soortgelijk seminar in Mexico Stad.

Tijdens het seminar in Den Haag introduceren gespreksleiders Wim Vriezen en Rutger van Santen deze problematiek en zoeken zij antwoord op vragen als: Wat moet er in Ciudad Juárez en elders gebeuren om deze vrouwenmishandelingen en -moorden tegen te gaan? Wat kunnen Nederland en Europa doen om de situatie te verbeteren? Welke rol kan bijvoorbeeld het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Mexico spelen? En wat kunnen politici in Mexico betekenen?

Aan het woord komen onder andere Edwin Koopman (correspondent Latijns-Amerika), Wil Pansters (Mexico-deskundige Universiteit van Utrecht), Kathleen Ferrier (Tweede-Kamerlid CDA), Gerdi Verbeet (Tweede-Kamerlid PvdA en lid van het Comité van Aanbeveling van de Stichting Hester) en Astrid Kaag (FNV Mondiaal).

Ook enkele speciaal uit Mexico overgekomen gasten discussiëren mee, zoals: Guadalupe Morfin (hoogste regeringsfunctionaris voor Ciudad Juárez), Esther Chávez (mensenrechtenorganisatie 'Casa Amiga',Marisela Ortiz (mensenrechtenorganisatie 'Nuestra hijas de regreso a casa')en Emilienne de León (mensenrechtenorganisatie 'Semillas'). Verder komt Monica Costa (lid van Mexico-team van Amnesty's Internationale Secretariaat) over uit Londen. Novib heeft met financiële steun de seminars in Den Haag en Mexico mogelijk gemaakt.

Meer aandacht

De Wereldomroep vraagt niet alleen met deze seminars aandacht voor de misstanden, maar ook via zijn websites en radioprogramma's in het Nederlands, Spaans en Engels, die wereldwijd naar schatting ruim dertig miljoen luisteraars zullen trekken. Bovendien maakt de Wereldomroep een Nederlands- en Spaanstalig dossier over dit onderwerp, dat beschikbaar wordt gesteld aan betrokkenen en politiek verantwoordelijken. Het dossier bevat achtergrondinformatie over de problematiek in Ciudad Juárez en de radioprogramma's van de Wereldomroep op cd.

Ciudad Juárez

De meer dan 400 slachtoffers in Ciudad Juárez zijn meisjes die verkracht, gewurgd en vaak verminkt zijn. De Mexicaanse autoriteiten lijken weinig moeite te doen om deze moord- en verdwijningszaken op te lossen. Nederland werd op 19 september 1998 met deze praktijken geconfronteerd, doordat de Nederlandse Hester van Nierop, 28 jaar oud, in Ciudad Juárez werd vermoord. Helaas staat deze misstand in Latijns-Amerika niet op zichzelf. Ook in andere landen doen zich zulke onacceptabele situaties voor. Het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Mexico legt expliciet een link tussen handel en de verdediging van de democratie en de mensenrechten. Een paragraaf, die in de praktijk nauwelijks serieus wordt genomen.

De Wereldomroep heeft de internationale dag voor de rechten van de mens op 10 december als aanleiding genomen om wereldwijd aandacht te vragen voor de vrouwenmoorden in Latijns-Amerika.