Eurid

Registratie voor .eu domeinnamen start op 7 december 2005

BRUSSEL, België, October 5/PRNewswire/ --


- Beheerder van .eu domeinnamen EURid lanceert gefaseerde registratie

Vanaf 7 december 2005 zullen organisaties, bedrijven en later zelfs individuen uit de verschillende lidstaten van de Europese Unie hun eigen domeinnaam met .eu extensie kunnen registreren. Dat heeft de Raad van Bestuur van .eu-domeinbeheerder EURid beslist. Om hun domein te registreren moeten geïnteresseerden zich wenden tot een erkende agent. Om deze historische operatie ordelijk te laten verlopen, heeft EURid in overleg met de Europese Commissie een systeem van gefaseerde registratie uitgewerkt, ook 'Sunrise' genoemd.

EURid is een Europese non-profit-organisatie, opgericht door de nationale domeinbeheerders van België, Italië en Zweden met steun van de beheerders van Tsjechië en Slovenië. Van de Europese Commissie kreeg EURid de opdracht om alle domeinnamen met .eu extensie te beheren. Uiteraard werkt EURid hiervoor niet alleen : in de verschillende landen van de Europese Unie zal een netwerk van lokale agenten instaan voor het verwerken van de aanvragen.

Om te vermijden dat bedrijven en organisaties ten prooi zouden vallen aan cybersquatters (die domeinnamen wegkapen en dan voor veel geld aan de rechthebbenden willen verkopen), werd een gefaseerde regeling uitgewerkt, de zogenaamde 'Sunrise'-regeling. Daarbij worden domeinnamen eerst beschikbaar voor wie rechten kan laten gelden en daar ook bewijzen voor heeft.


- In fase 1 (van woensdag 7 december 2005 tot maandag 6 februari 2006) zullen alleen publieke instanties en de houders van geregistreerde merknamen (trade marks) een aanvraag kunnen doen.


- In fase 2 (7 februari tot 6 april 2006) krijgen ook de claims van wie andere rechten kan laten gelden, een kans. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bedrijfsnaam of een artistieke naam.


- In fase 3 (vanaf 7 april 2006) wordt de registratie volledig vrij en hoeft men geen rechten meer te bewijzen om een bepaald .eu-domein te registreren.

Belangrijk om weten is dat in alle fasen wordt gewerkt volgens het principe 'wie eerst komt, eerst maalt'. In fase 1 en 2 is er een bepaalde bescherming - je moet dan immers wel kunnen aantonen dat je recht hebt op de naam die je wenst te registreren als .eu domeinnaam. Maar als verschillende organisaties dezelfde naam opeisen, zal de volgorde waarin de aanvragen binnenkomen toch nog een rol spelen, en blijft het dus wel van belang om er snel bij te zijn.

Meer informatie over de registratieprocedure is vanaf nu beschikbaar op de website van EURid (www.eurid.eu) en via de verschillende geaccrediteerde lokale agenten ('.eu registrars' in het vakjargon), waarvan de lijst eveneens op www.eurid.eu beschikbaar is. Bij die lokale agenten vinden geïnteresseerden ook prijsinformatie : de prijs van een domeinnaam verschilt immers per agent, afhankelijk van de bijkomende diensten die deze aanbiedt.

Bedrijven die geïnteresseerd zijn om zich te laten registreren als erkend agent, kunnen dat op de website van EURid (www.eurid.eu).

Iedereen die geïnteresseerd is in meer informatie kan ook terecht op één van de road shows die EURid organiseert : in Brussel op 10 oktober, in Ljubljana (Slovenië) op 17 oktober, in Pisa (Italië) op 21 oktober, in Stockholm (Zweden) op 26 oktober, in Praag (Tsjechië) op 8 november en in Madrid (Spanje) op 10 november 2005. Inschrijven kan via www.eurid.eu.

EURid is de vzw die door de Europese Commissie werd aangesteld om de .eu domeinnamen te registreren en te beheren. EURid werd opgericht op 8 april 2003 en heeft kantoren in Brussel, Stockholm, Pisa en Praag. De stichtende leden, DNS BE, NIC SE en IIT CNR beheren de nationale internetdomeinnamen van België, Zweden en Italië.

Source: EURid

U vindt meer details en backgroundmateriaal op www.eurid.be (klik op 'press' voor downloads). Voor meer informatie kunt u ook zich wenden tot het hoofdkantoor van EURid in Brussel op nummer +32-2-401-27-50, of u kan e-mailen naar press@eurid.eu.