Sinterklaas deelt uit; de EU domeinnaam!

Merkplaats bv

7 December is het dan eindelijk zover! De EU domeinnamen zullen vergeven gaan worden. De kenners zijn het er over eens, de EU domeinnaam gaat de nieuwe standaard worden naast de .nl en .com extensie. Een mooi cadeau, deze buitenkans om de nieuwe domeinnaam te verkrijgen. En dat zo kort nadat de stoom van de boot van de goedheiligman aan de horizon is verdwenen. Tot eind november is het mogelijk om via het registreren van de merknaam met voorrang deze belangrijke EU domeinnaam te verkrijgen.

Bij de inschrijvingsprocedure voor de domeinnamen zal gebruik worden gemaakt van een zogenaamde sunrise periode. Deze periode duurt in totaal vier maanden en is ingevoerd om iedereen met een bepaald recht op een naam voorrang te verlenen. De eerste twee maanden, van 7 december tot 6 februari van deze sunrise periode zijn bedoeld voor met name een ieder met een geregistreerd merk! Pas in de volgende twee maanden, van 7 februari tot 6 april komen de ondernemers die slechts ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel aan de beurt. Na 6 april staat de inschrijving voor iedereen open.

Nu kan het voorkomen dat een bepaald merk meerdere malen is geregistreerd. Hierbij kan gedacht worden aan een merk als Ajax (voetbalclub, maar ook schoonmaakmiddel en brandblussers). Bepaald is dan, dat wie het eerst komt die het eerst maalt. De leeftijd van het merk doet dus niet ter zake. Het zal spannend worden wie binnenkort de domeinnaam www.ajax.eu zal verkrijgen. Juist nu is het dus zaak om alert te blijven! Het op een eerlijke manier toekennen van de domeinnamen in de sunrise periode is uitbesteed aan Price Waterhouse Coopers.

De vraag is nu of het nog mogelijk is om tijdig een geregistreerd merk te verkrijgen om mee te kunnen dingen naar deze zeer waardevolle domeinnamen. Het antwoord is ja! De enige en allerlaatste manier om nog tijdig een geregistreerd merk te verkrijgen is via het zogenaamde .kort-geding-depot.. Hiermee is het mogelijk om binnen één week een geregistreerd merk te verkrijgen, waar dit normaal gesproken enkele maanden duurt. Wanneer men dus niet vóór eind november beschikt over een geregistreerd merk, zal geen aanspraak gemaakt kunnen worden op de EU domeinnaam in de voorrangsperiode!

De Merkplaats in Amsterdam is specialist op het gebied van merken en domeinnamen. Hier kunt u terecht voor het met spoed deponeren van uw merk of met vragen over EU domeinnamen en merken.Voor meer informatie zie www.deMerkplaats.nl of bel met een van de juristen.

Voor meer informatie zie www.demerkplaats.nl