Senternovem


Themabijeenkomsten ICT, Gas en GWW-betonproducten

Aanvangsdatum

07-12-2005

Wilt u aan de slag met de Menukaart Duurzaam Inkopen? Gaat u binnenkort een aanbesteding doen op één van bovengenoemde terreinen? Het programma Duurzaam Inkopen organiseert op 7 december drie themabijeenkomsten over deze drie productgroepen van de Menukaart Duurzaam Inkopen.

Tijdens elke bijeenkomst staat één inkooppakket centraal: ICT, Gas en GWW-betonproducten. In elke bijeenkomst gaat een expert gedetailleerd in op de criteria van het betreffende inkooppakket. Een leverancier of een branchevereniging komt vertellen over duurzame producten. U maakt kennis met de menukaart en kunt meteen na de bijeenkomst aan de slag met uw aanbesteding.

Programma ICT
Tijdens deze themabijeenkomst wordt er over de milieu- en sociale aspecten rondom ICT-hardware gesproken en worden er praktische richtlijnen bij het inkoopproces aangereikt. De bijeenkomst is bedoeld voor inkopers, ICT-ers en milieucoördinatoren van overheden.

Het inkoopproces en de Menukaart Duurzaam Inkopen C. van As, SenterNovem.
In deze inleidende sessie maakt u kennis met de Menukaart Duurzaam Inkopen, een leidraad wat praktische handvatten biedt om milieucriteria te verwerken in uw aanbesteding.

Levenscyclus M. Goedkoop, Pré Consultants.
In elke fase van de levenscyclus van ICT-hardware (productie, gebruik en afdanken) wordt het milieu in meer of mindere mate belast. In deze workshop komen de milieucriteria en alternatieven aan bod die u kunt meegeven aan uw leverancier en wordt besproken hoe u deze kunt verwerken in het inkoopproces.

Sociale omstandigheden rondom de productie B. Slob, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen.
Deze lezing gaat over grote merkbedrijven van ICT-hardware die het grootste deel van hun productie uitbesteden. De arbeidsomstandigheden in veel fabrieken zijn ronduit slecht, onder andere omdat werknemers moeten werken met zeer giftige stoffen zoals lood, kwik en cadmium.

Energieverbruik van computerhardware en milieukeuren H.P. Siderius, SenterNovem.
Computers en monitoren verbruiken zowel tijdens gebruik als in standby energie. In deze sessie krijgt u uitgelegd welke factoren van invloed zijn op het energieverbruik en hoe u het energieverbruik kunt beïnvloeden. Er is ook aandacht voor de energiemilieukeuren Energy Star en GEEA

Het definitieve programma voor Gas en GWW-betonproducten en de tijden waarop deze bijeenkomsten zullen plaatsvinden, vindt u hier binnenkort.

Doelgroep

Deelname is alleen voor overheden.

Locatie

SenterNovem in Utrecht

Toegangsprijs

Gratis

Contact

U kunt zich aanmelden bij duurzaaminkopen@senternovem.nl of 030 2393533.
Wijzigingsdatum | 10-10-2005