Gemeente Dordrecht


---

Nominaties Vrijwilligersprijs 2005 bekend

Wendy Batist

Home Start, Project `Onze buren' en de Vrijwillige Brandweer zijn voor de Dordtse Vrijwilligersprijs 2005 genomineerd. De selectiecommissie heeft deze organisaties uit de 35 inzendingen geselecteerd. Wethouder Cultuur, Sociale Zaken en Welzijn, de heer J.W. Spigt, maakt op 7 december tijdens het Vrijwilligersfeest in Schouwburg Kunstmin bekend wie de winnaar is.

De genomineerden
Home Start is een project waarbij de vrijwilligers (vaak als ervaringsdeskundige) ouders opzoeken die met opvoedingsvraagstukken zitten. De uitgangspunten van Home Start (vraaggericht, tijd en aandacht, empowerment en gelijkwaardigheid en vertrouwen) spreken de selectiecommissie zeer aan. Daarbij heeft Home Start een doordacht vrijwilligersbeleid.

Het project `Onze buren' van De Grote Rivieren zorgt ervoor dat mensen met psychiatrische problemen samenwerken met vrijwilligers uit de wijk Reeland. Samen doen ze allerlei klusjes voor de wijkbewoners van Reeland. De samenwerking bevordert de sociale samenhang in de wijk en vergroot de bewonersbetrokkenheid bij de wijk.

De Vrijwillige Brandweer verricht vaak onzichtbaar, maar onmisbaar vrijwilligerswerk. Niemand weet dat ze er zijn, maar ze zijn overal en altijd aanwezig waar het nodig is voor de veiligheid en het algemene belang. Ze zijn er altijd klaar voor.

Selectiecommissie
De selectiecommissie bestond uit drie afgevaardigden vanuit de raadscommissie Onderwijs & Welzijn en drie vertegenwoordigers van de Klankbordgroep Vrijwilligerswerk. Zij beoordeelden de inzendingen aan de hand van de voorwaarden die zijn gesteld. De commissie geeft per nominatie een gemotiveerde voordracht aan de jury. Van de drie genomineerde organisaties wordt een videoproductie gemaakt die voorafgaande aan de uitreiking wordt vertoond. De jury kiest de winnaar van de Vrijwilligersprijs 2005.

(Publieks)prijzen
De gemeente Dordrecht stelt de Vrijwilligersprijs, een bedrag van EUR 2.500,- beschikbaar. Daarnaast is dit jaar de Da Vinci Publieksprijs beschikbaar van EUR 400,-. Alle aangemelde organisaties dingen automatisch mee naar deze publieksprijs. Een publieksjury nomineert uit de aanmeldingen vijf organisaties die in aanmerking komen voor de publieksprijs. Tijdens de viering van de Internationale Vrijwilligersdag, kunnen bezoekers via een stembriefje hun stem uitbrengen op de organisatie die volgens hen de publieksprijs verdient.

Vrijwilligersfeest
De winnaars van zowel de Vrijwilligersprijs 2005 als de Publieksprijzen worden bekend gemaakt tijdens het vrijwilligersfeest op woensdag 7 december in Schouwburg Kunstmin. Het feest begint om 20.00 uur. Alle vrijwilligers van Dordrecht zijn vanaf 19.30 uur van harte welkom. De toegang is gratis.

Redactie
Wendy Batist
Communicatie

telefoon 078 - 639 84 81

email w.batist@dordrecht.nl

Informatie
Selamun Yavuz
Welzijn en Zorg
telefoon telefoon 078 639 63 41