Gemeente Lopik

Onderwerp: Geluidsmeting luchtmachthelikopters in Cabauw

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart laboratorium (NLR) zal op 7 december 2005 in Cabauw in opdracht van de Koninklijke Luchtmacht geluidsmetingen uitvoeren. Aan deze test nemen een Apache, een Chinook en een Cougarhelikopter deel.

De luchtmachthelikopters vliegen verschillende patronen langs en over de meteorologische meetmast van het KNMI. De patronen zijn zo ontwikkeld dat de bebouwde gebieden, in het bijzonder Cabauw, zoveel mogelijk worden vermeden.

De metingen zijn bedoeld om de Koninklijke Luchtmacht een beter inzicht te geven in het geluid dat de helikopters produceren en de manier waarop dat wordt verspreid. De reden waarom deze metingen in Cabauw worden uitgevoerd, is de aanwezigheid van de 213 meter hoge meetmast van het KNMI, waarop microfoons worden geplaatst. De helikopters zullen in totaal 4 uur bij Cabauw vliegen. De vlieghoogte zal hierbij variëren van 50 meter tot 500 meter boven de grond.

Een deel van de microfoons waarmee het geluid wordt gemeten, wordt geplaatst in de meteorologische meetmast van het KNMI. Een ander deel van de microfoons wordt in de omgeving van de 213 meter hoge toren op de grond geplaatst.

Mochten de weersomstandigheden op 7 december a.s. niet goed genoeg zijn, zal de meetdag later in week 49 of in week 50 plaatsvinden.


---

| |