Staatsbosbeheer

uitnodiging voor de pers, 2 december 2005

Staatsbosbeheer biedt Vereniging Natuurmonumenten ter ere van het honderdjarige bestaan van de natuurbeheerder 100 bomen aan. Een deel daarvan wordt woensdagmiddag 7 december op landgoed Haarzuilens geplant. Ook zullen er op een later tijdstip op landgoed Beerninkholt in Twente bomen worden geplant.

Vereniging Natuurmonumenten bestaat 100 jaar. Om dat heuglijke feit te vieren schenkt collega-natuurbeheerder Staatbosbeheer 100 bomen aan de jarige natuurorganisatie. De bomen worden op 7 december door directeur financiën en bedrijfsvoering Fedde Koster van Natuurmonumenten en algemeen directeur Kees Vriesman van Staatsbosbeheer in Haarzuilens geplant. Bestuurders en kinderen zullen hen daarbij helpen. Op een nader te bepalen tijdstip worden ook bomen geplant op landgoed Beerninkholt in Twente.

Natuurmonumenten is blij met dit cadeau. Het planten van de bomen is de start van de inrichting van het landgoed Haarzuilens. Ze komen te staan in rijksmonument Klein Limburg dat onderdeel uitmaakt van het landgoed. Het cultuurhistorisch waardevolle landschap wordt met deze bomen hersteld. De bomen die geplant zullen gaan worden zijn onder andere de zwarte populier (Populus nigra), de zomereik (Quercus robur), de linde (Tilia Europea) en de fladderiep (Ulmus laevis). Dit zijn inheemse boomsoorten en symboliseren het oorspronkelijke landschap van Nederland. Zo is de Tilia Europea een nakomeling van de oude, cultuurhistorische dorpslinde.

Het programma
U bent welkom vanaf 13.30 uur bij het Tuynhuis van kasteel de Haar. Het programma begint om 14.00. Dan worden de bomen geplant en bedankt Natuurmonumenten haar collega Staatsbosbeheer. De eerste schetsen van de recreatieve inrichting van Klein Limburg zijn deze middag in te zien. Gedurende het hele programma zijn er activiteiten voor kinderen.