Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Afscheidsrede Van de Bunt over organisatieverandering voor innovatie Nederland kan veel innovatiever

Veel organisatieveranderingen mislukken en dat is funest voor de innovatieve kracht van Nederland. Als we inzichten uit wetenschap en praktijk naast ons neer blijven leggen, lukt het zeker niet de Lissabon- strategie te realiseren, betoogt prof. dr. Lisa van de Bunt op woensdag 7 december bij zijn afscheid als hoogleraar Management en Organisatie. Hij denkt hierbij bijvoorbeeld aan de publieke omroep: deze lijk nu te worden gedwongen een ouderwetse bedrijfsstructuur aan te nemen. Voorafgaand aan zijn afscheidsrede vindt een symposium plaats rond veranderingen in strategie, structuur en cultuur van organisaties. Directe collega's van van de Bunt én wetenschappers van 'de nieuwe generatie' reageren op voorbeelden uit de praktijk. Met onder meer prof. dr. Jan Eppink, prof. dr. Doede Keuning, prof. dr. Willem Mastenbroek, Frans Hulshof (vice-president Samsung Benelux) en John Karsten (directeur Nashuatec Benelux).

In zijn afscheidsrede gaat van de Bunt in op factoren die kunnen bijdragen aan het slagen van organisatieverandering voor innovatie. Reorganisaties die niet alleen gericht zijn op het verhogen van efficiëntie bijvoorbeeld, maar ook en vooral op een radicale verandering van strategie die de positie van het bedrijf verbetert en de leefbaarheid voor medewerkers bevordert. Zo voorkom je een braindrain. Ook het verbeteren van bestuursprocessen heeft prioriteit. Niet door je blind te staren op ICT, want besturen op de automatische piloot is een illusie, maar door kritisch te kijken naar onderling vertrouwen en communicatie: terug naar de menselijke maat.

Veel bedrijven zijn de afgelopen jaren ten onrechte teruggekeerd naar een ouderwetse structuur. Het kan ook anders: Interpolis (Glashelder!) is een geslaagd bewijs van consequente modernisering van de organisatie. Een claim wordt nu binnen een dag behandeld, voorheen duurde dat drie weken. Het duurt jaren de systemen en procedures daarop af te stemmen en vereist een cultuuromslag. Toch moet het belang van cultuur niet worden overschat, vindt van de Bunt. Het wordt vaak als alibi gebruikt voor een verkeerde structuur.

Bedrijven hebben een zekere overdaad aan personeel nodig om te kunnen innoveren. Veel bedrijven zouden dolgraag meer personeel in dienst nemen, ook vanwege hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om de werkloosheid terug te dringen. Maar daar zien ze vanaf vanwege de hoge personeelslasten in ons land. Piet van Elswijk, een directe collega van Van de Bunt, heeft het ei van Columbus: door het principe van premieheffing om te draaien betaal je als werkgever alleen personele lasten als het bedrijf omzet maakt. Zo betaal je niet voor mensen die thuis zitten, maar worden diezelfde mensen betaald om te werken (zie www.prohef.nl). Laboratoriumproeven en experimenten in de praktijk wijzen uit dat dit systeem werkt en een grote hoeveelheid mensen weer aan het werk kan krijgen.

Prof. dr. P.A.E.(lisa) van de Bunt is hoogleraar Management en Organisatiekunde. Aanvankelijk aan de Technische Universiteit Twente, sinds 1992 aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij begeleidt onderzoek naar de dynamiek van snel groeiende bedrijven en naar innovatie in de dienstverlenende sector. Hij is tevens directeur van VDBConsulting en adviseert grote bedrijven in strategie en verandermanagement.