Gemeente Tilburg

6-12-2005
Boekpresentatie 'Take Tilburg'
Ode aan een bijzondere stad

Co Adriaanse, Désanne van Brederode, Remco Campert, Esther Gerritsen, Gummbah, Gerrit Komrij, Kees van Kooten, Jeroen Otten, Frank van Pamelen, Ronald Plasterk, Joost Prinsen, Nick J. Swarth, Tymen Trolsky, Jace van de Ven, Simon Vinkenoog en Ruud Vreeman werkten mee aan deze productie

Op woensdag 7 december as. wordt in muziekpodium Paradox om 20.30 uur het fotoboek 'Take Tilburg' gepresenteerd. 'Take Tilburg' heeft twee gezichten. Van buiten is het kunstzinnig, glossy, jong en verleidelijk. Binnenin is het zwart-wit, sober, poëtisch en melancholisch. Het boek is een uitgave van de 'Stad Tilburg'. Alle teksten zijn speciaal en belangeloos voor deze uitgave geschreven.

Boeiende compilatie
De twee interpretaties van Tilburg werden in opdracht van de gemeente gefotografeerd door Linn de Kort (studiobeelden) en Ekke Feldmeijer (zwart- wit-beelden). Aan bovengenoemde schrijvers en andere talenten is gevraagd op de beelden van Feldmeijer te 'dichten', al dan niet gehinderd door kennis van de stad Tilburg. Een boeiende compilatie van beelden en poëzie is de uitkomst.
Ekke Feldmeijer (Hattem, 1938) was een bekende in het Tilburgse kunstenaars- en uitgaansmilieu, waar hij in 1970 toevallig terechtkwam. Feldmeijer was een van de initiatiefnemers en oprichters van jazzpodium Paradox. Hij had een grote interesse en warmte voor zijn medemensen en zette zichzelf tevens op grote afstand. Die ambivalentie is terug te vinden in zijn foto's, waarin mensen en hun relaties vaak een centrale plaats innemen, maar waarin ze soms ook opvallend afwezig zijn. Hij had een groot gevoel voor compositie en verstond de kunst het juiste moment te verzilveren. Zijn foto's zijn sober maar nooit saai. Feldmeijer trok regelmatig uit Tilburg weg. In 2001 keerde hij definitief terug en verwonderde zich over de metamorfose van de stad waar hij zich het meest thuis voelde. Medio 2002 kreeg hij de opdracht om Tilburg op foto vast te leggen. Ekke Feldmeijer overleed op 15 juni 2003.

Linn de Kort (1980), geboren en getogen in Tilburg, volgde fotografie op de kunstacademie St. Joost in Breda. Fotografie is voor haar het perfecte medium om een geconstrueerd beeld dat in haar hoofd zit zo nauwkeurig mogelijk te realiseren. Haar werk heeft een duidelijke link met theater. Ze ensceneert realistisch ogende beelden. Momenten uit het echte leven inspireren haar tot het maken van een fictief leven. Linn de Kort wil met haar fotografie spanning opwekken door dicht op de huid van de objecten te kruipen. Ze is perfectionist en werkt ambachtelijk met een groot negatief formaat. Ze is altijd op zoek naar subtiele spanning en wil beelden maken die visueel prikkelen maar niet irriteren. Ze wil mooie foto's maken. Parels in een hectische samenleving.

Presentatie
Tilburg is sterk in het creatieve ondernemingsklimaat. De presentatie van 'Take Tilburg' staat daarom volledig in het teken van het 'Tilburgs Talent'. Tijdens het avondvullende programma passeert een keur aan artiesten de revue.

De boekpresentatie in Paradox is alleen toegankelijk voor genodigden. 'Take Tilburg' is vanaf 8 december as. te koop voor 12,50 euro in diverse boekhandels in de stad.