Gemeente Breda

Campagne Bijzondere bijstand succes

De campagne 'Bijzondere bijstand: ook voor u?!' is een groot succes geworden. In totaal bezochten 713 inwoners een van de 16 spreekuren in de wijken. De gemeente Breda ontving in november 1.300 aanvragen voor bijzondere bijstand.

Deze aanvragen worden nog voor de feestdagen in december afgehandeld. Ook in 2006 wil de gemeente met spreekuren in de wijk gaan werken.

Veel mensen vragen geen bijzondere bijstand aan, terwijl ze er wél recht op hebben. Van 7 tot en met 24 november voerde de gemeente Breda daarom campagne, om meer bekendheid te geven aan de bijzondere bijstand. Tijdens spreekuren in de wijk zijn Bredanaars geïnformeerd over de mogelijkheden van bijzondere bijstand en kregen zij ondersteuning bij het invullen van de aanvraagformulieren.

Onbekendheid
Voor de start van de campagne kenden ongeveer 800 Bredase gezinnen met een minimuminkomen de mogelijkheden van bijzondere bijstand nog niet of onvoldoende. Ook bleek uit onderzoek dat veel mensen denken dat bijzondere bijstand alleen voor burgers met een uitkering is bestemd. Terwijl ook mensen met een minimuminkomen uit loondienst of zelfstandigen met een minimuminkomen voor bijzondere bijstand in aanmerking kunnen komen. En ouderen, met een klein pensioen. Bovendien is bijzondere bijstand geen éénmalige bijdrage, zoals vaak gedacht wordt. Iedereen die aan de voorwaarden voldoet kan voor verschillende kosten op verschillende momenten per jaar een aanvraag indienen.

De gemeente schreef meer dan 8.000 huishoudens een brief over de mogelijkheden van bijzondere bijstand en de spreekuren in de wijk. En ook 300 instanties, waaronder ouderenorganisaties, verenigingen voor allochtonen en maatschappelijk werk ontvingen achtergrondinformatie over de campagne, zodat ook zij inwoners naar de spreekuren konden verwijzen of zelf konden informeren. De campagne werd ondersteund met onder andere posters, advertenties en artikelen in huis-aan-huisbladen.

Herhaling in 2006
Uit de armoedemonitor (2005) blijkt dat 8.000 Bredase huishoudens van een minimuminkomen moeten rondkomen. Met de spreekuren bijzondere bijstand heeft de gemeente een deel van deze huishoudens voor het eerst bereikt. De vakdirectie Sociale Zaken streeft ernaar alle aanvragen voor de feestdagen behandeld te hebben. En ook in 2006 wil men het werken met de spreekuren in de wijk voortzetten.

Breda, 6 december 2005