Dienstenbond CNV

Principe-akkoord CAO FloraHolland 2005 goedgekeurd 07-12-2005

Inmiddels zijn alle stemmen gesteld en hebben de CNV-leden van FloraHolland met grote meerderheid ingestemd met het bereikte principe-akkoord. Daarmee lijkt de CAO FloraHolland een feit.

De CAO voor 2005 loopt tot eind dit jaar en het komt erop neer dat de vorige CAO ongewijzigd verlengd is, met een loonverhoging van 1,25% per 1 november 2005. Daarnaast wordt aan medewerkers een eenmalig bedrag uitgekeerd van 275,- bruto bij een fulltime dienstverband. Parttimers ontvangen dit bedrag naar rato van het parttimepercentage. Medewerkers die niet de volledige termijn van 1 januari 2005 tot 1 november 2005 in dienst zijn, ontvangen dit bedrag naar rato van de diensttijd.

CAO 2006
Inmiddels zijn de onderhandelingen over de CAO 2006 gestart, aansluitend aan het bereiken van het principe-akkoord. Beide partijen, zowel bonden als werkgever, hebben de intentie om ook een CAO voor 2006 en eventueel doorlopend in 2007 op tijd af te ronden. Vandaag wordt daarover verder gesproken.

Levensloop of spaarloon?
In de InterCom van deze maand stond een artikel over levensloop en spaarloon bij FloraHolland. Daarin staat een onduidelijkheid die bij leden tot nogal wat vragen heeft geleid. Er wordt namelijk gesteld dat er voor het einde van het jaar een keuze gemaakt moet worden tussen spaarloon of levensloop en medewerkers wordt geadviseerd hun spaarloonregeling op te zeggen. Dat is niet nodig!

De keuze tussen levensloop of spaarloon voor 2006 is uitgesteld; werknemers krijgen tot 1 juli 2006 om een keuze te maken tussen de levensloopregeling of het spaarloon. Dat heeft Staatssecretaris Wijn van Financiën toegezegd. Door het uitstel krijgen werknemers die hun stortingen in de spaarloonregeling niet voor 1 januari 2006 stop zetten toch de mogelijkheid om ook in 2006 te kiezen voor deelname aan de levensloopregeling.

Het ministerie van Sociale Zaken Werkgelegenheid vult daarop aan: Vanaf 1 januari 2006 kunt u jaarlijks kiezen aan welke regeling u wilt deelnemen: spaarloon of levensloop. U hoeft niet vóór 1 januari 2006 een keuze te maken; dit kan het hele jaar. Als u in 2006 een bedrag heeft ingelegd in de spaarloonregeling, en dus feitelijk een keuze heeft gemaakt voor spaarloon, heeft u nog tot 1 juli 2006 de mogelijkheid om uw keuze te herzien. De stortingen in de spaarloonregeling moeten dan ook vóór 1 juli 2006 door de bank teruggestort worden naar uw werkgever. Uw werkgever moet vervolgens deze bedragen als loon aan u uitbetalen.

Kortom, u hoeft nog geen definitieve keuze te maken voor één van beide regelingen. Dat is ook erg lastig als levensloop nog een onderwerp van gesprek is bij de CAO en het nog helemaal niet duidelijk is hoe de regeling uitgewerkt wordt. Wordt vervolgd!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw bestuurder Fedde Monsma. Dat kan per e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl of per telefoon: (023)5670615