Premier Balkenende geeft startsein voor innovatie zorg

Menzis

Maarssen, 7 december 2005 Minister-president Balkenende opent vandaag samen met de Matthijs Almekinders, voorzitter van de Raad van Bestuur Sensire/Thuiszorg Groningen, het Nationaal Innovatie Event met een live verbinding via het innovatieve telezorgsysteem Telesens. Via Telesens wordt een beeldverbinding gelegd tussen de zorgklant en de verpleegkundige. Telesens vormt de basis van het project Koala van Sensire/Thuiszorg Groningen, Menzis en KPN. Koala levert een nieuwe kijk op zorg waarin hoge zorgkwaliteit, efficiëntie en toegankelijkheid centraal staan.

Koala is een initiatief van zorgorganisatie Sensire/Thuiszorg Groningen, zorgverzekeraar Menzis en KPN. Binnen dit project worden verschillende vormen van dienstverlening via een beeld-spraakverbinding bij de klant thuis gerealiseerd. Het project wil in de startfase 1500 zorgklanten in de provincie Groningen 7 dagen per week en 24 uur per dag de mogelijkheid bieden om via de televisie contact te maken met de verpleegkundigen. Samen met huisartsen en medisch specialisten starten ook diensten voor chronisch zieken.

Koala
Met Koala kunnen de zorgverzekeraar Menzis en de zorgorganisatie Sensire/Thuiszorg Groningen thuiswonenden betere en laagdrempelige zorg aanbieden. KPN realiseert de beveiligde breedbandverbindingen en organiseert technische en infrastructurele ondersteuning. Door deze samenwerking kan Telesens versneld ingezet worden om zo ook in de toekomst voldoende zorg voor iedereen te kunnen garanderen. De partijen bieden gezamenlijk met Koala binnen de noodzakelijke kostenbeheersing in de zorg een extra en efficiënte manier van hoogwaardige zorg. De vele toepassingen van dit innovatieve systeem vergroten ook de kwaliteit van leven. Het biedt een oplossing voor het nog steeds toenemende risico op sociaal isolement bij ouderen. Klanten kunnen zo contact hebben met kinderen, familie en kennissen. Premier Balkenende heeft dit project daarom gekozen als openingspresentatie van het Nationaal Innovatie Event. Koala past bovendien uitstekend in het beleid van minister Brinkhorst van Economische Zaken: 'Het project Koala is een schoolvoorbeeld van hoe ICT kan bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken': aldus Brinkhorst. 'Dit is precies wat het ministerie van Economische Zaken voor ogen heeft gehad bij het opzetten van de interdepartementale actieprogramma maatschappelijke sectoren en ICT'. Brinkhorst is verheugd dat de moeite die door Economische Zaken is gedaan om deze partijen bijeen te brengen, heeft geleid tot zo'n veelbelovend project. Hij hoopt dat veel partijen dit voorbeeld zullen volgen.

Zelfstandig wonen met Telesens
Telesens draait in de regio Gelderland al ruim een jaar. 200 mensen maken nu gebruik van dit systeem, in 2006 volgen nog 500 mensen. De klanten ervaren Telesens als zeer positief. Uit proefopstellingen is gebleken dat zij zich met Telesens veilig voelen en zelfstandiger zijn. Via Koala kan uitbreiding plaats vinden naar de provincie Groningen. Hier worden 1500 aansluitingen gerealiseerd. Telesens wordt in het bijzonder ingezet in de thuiszorg, voor chronisch zieken, gebruikers van personenalarmering en mensen die in aanmerking komen voor een verpleeg- of verzorgingshuisplaats. Dankzij deze methode kunnen klanten langer zelfstandig blijven wonen. De thuiswonende zorgvrager krijgt met één druk op de knop direct contact met het contactcenter. De camera en de televisie gaan automatisch aan. De klant en de verpleegkundige hebben persoonlijk contact omdat zij elkaar kunnen zien en met elkaar kunnen praten. De verpleegkundige ziet de klantgegevens voor zich op een computerscherm. De verpleegkundige kan de camera bewegen vanuit het contactcenter en de thuissituatie bij de klant overzien, maar ook op details inzoomen om bijvoorbeeld wonden, medicijnen of etiketten beter te bekijken. Zo kan worden ingeschat of een huisbezoek nodig is en of de huisarts ingeschakeld moet worden. Ook kan op afstand monitoring plaatsvinden voor bijvoorbeeld zoals bloeddruk-, glucose- en hartslagmetingen.

Roger van Boxtel, voorzitter Raad van Bestuur Menzis: 'Met Koala hebben onze verzekerden vanuit de vertrouwde thuissituatie een laagdrempelige toegang tot de zorg. Dit ondersteunt ouderen en chronisch patiënten langer zelfstandig te blijven wonen. Inzet van deze technologieën helpt de zorg beter betaalbaar te houden. En de schaarse arbeidscapaciteit in de gezondheidszorg efficiënter in te zetten. Menzis beoogt hiermee de toegang tot de zorg blijvend te garanderen.'

Ad Scheepbouwer, voorzitter Raad van Bestuur KPN: 'Tijdwinst is het trefwoord bij dit belangrijke initiatief. De technologie kan het werk van artsen en verpleegkundigen niet overnemen maar KPN kan er wel voor zorgen dat zij hun werk eerder en sneller kunnen doen. Zeker zo belangrijk is dat we het voor de mensen die thuis zorg nodig hebben, het een stuk gemakkelijker kunnen maken en ze ook een sterker veiligheidsgevoel kunnen bieden.'

Matthijs Almekinders, voorzitter Raad van Bestuur Sensire/Thuiszorg Groningen: 'Klanten geven aan zich zekerder te voelen. Minder onzekerheid leidt tot minder beroep op zorg. Het grote voordeel van de televisieverbinding is dat de situatie van de zorgbehoevende thuis letterlijk en meteen zichtbaar wordt. Daardoor kan de verpleegkundige een gericht advies geven en inschatten of een huisbezoek noodzakelijk is. Dit werkt beter dan via de telefoon. Schaarse zorgmedewerkers kun je zo op de juiste manier inzetten.'

Betrokken bedrijven

Menzis
Meer dan twee miljoen verzekerden weten zich goed verzekerd bij Menzis, één van de grootste zorg- en inkomensverzekeraars van Nederland. Menzis behoort tot de top 4 van all care verzekeraars in Nederland en biedt diensten en verzekeringen aan op het gebied van zorg, gezondheidsbevordering, Arbo, verzuimreductie en reïntegratie. Menzis streeft ernaar dat verzekerden de juiste zorg op het juiste moment ontvangen. Daarom wil Menzis inzicht hebben in de behoeften en wensen van patiënten om de zorgverlening daarop te kunnen afstemmen.

Sensire/Thuiszorg Groningen
Sensire/Thuiszorg Groningen behoort tot de meest vernieuwende zorgaanbieders van Nederland. Bij Sensire/Thuiszorg Groningen werken zo'n 14.000 medewerkers die voor 45.000 thuiszorgklanten in Groningen, Gelderland en in het midden van Nederland hulp, zorg en diensten bieden.

KPN
ICT kan de efficiëntie en effectiviteit in de zorg significant verhogen. De zorgsector staat onder druk door toenemende vergrijzing, bezuinigingen en personeelstekorten. KPN levert samen met belangrijke stakeholders in de zorg en businesspartners, oplossingen voor de hierdoor ontstane 'medische vraagstukken'. De oplossingen zijn niet zozeer technologisch gedreven, maar zijn ontstaan vanuit een 'medische' behoefte of met als doel een nieuw proces van zorgverlening te ondersteunen.

KOALA
Samenwerkingsverband tussen Menzis, KPN en Sensire/TzG om verschillende vormen van dienstverlening in welzijn en zorg via beeld-spraakverbinding op elk gewenst moment, 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar te stellen voor klanten.

Telesens
Onderdeel van Koala project waarbij via beeld-spraakverbinding door klant contact kan worden gelegd met de verpleegkundige.

Noot voor de pers,