Gemeente Leeuwarden

7 december 2005

Friese gemeenten en De Friesland Zorgverzekeraar sluiten overeenkomst over collectieve ziektekostenverzekering voor minima

De Friesland Zorgverzekeraar en een groot aantal Friese gemeenten hebben deze week overeenstemming bereikt over een collectieve ziektekostenverzekering voor de minima. De verzekering bestaat uit een basisverzekering plus een aanvullende verzekering.

Het gaat om de gemeenten: Leeuwarden, Dantumadeel, Dongeradeel, Achtkarspelen, Kollumerland ca, Heerenveen, Smallingerland, Opsterland, Sneek, Tytsjerksteradiel, Dongeradeel en de samenwerkende gemeenten van de dienst Noordwest-Fryslân (Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel, Menaldumadeel, Het Bildt, Franeker, Harlingen,Terschelling en Vlieland). De nieuwe overeenkomst borduurt voort op de bestaande AV Frieso, waarin een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering voor de minima is geregeld. De Friese gemeenten waren, samen met De Friesland, in 1997 koploper in het land met deze collectieve aanvullende verzekering voor hun minima.

De verzekering is bestemd voor alle inwoners van de deelnemende gemeenten met een inkomen van maximaal 105% van het sociale minimum.

De overeengekomen collectieve verzekering vormt een belangrijk onderdeel van het gevoerde armoedebeleid van deze gemeenten. Het overeengekomen verzekeringspakket waarborgt de kwaliteit en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg voor de minima. Op deze wijze kunnen gemeenten voorkomen dat minima onverzekerd zijn of dat er fatale premieschulden ontstaan. Ook zien gemeenten met de overeengekomen collectieve verzekering het beroep op de bijzondere bijstand afnemen.

De verzekerde krijgt een naturapolis (nota wordt rechtstreeks aan zorgaanbieder betaald)zonder eigen risico aangeboden. Deze polis komt overeen met het huidige ziekenfondspakket. De verzekerde profiteert van de collectieve premiekorting van 6%. De basispremie bedraagt dan ¤ 81,31 en niet ¤ 86,50. Naast de verzekerde minima zelf, kunnen ook de partners en kinderen tot 18 jaar deelnemen aan de collectieve verzekering. Minima met premieachterstanden worden niet geweigerd. Bij aantreding worden wel afspraken gemaakt over de sanering van de premieschulden.

Naast de basisverzekering krijgen de minima een zeer complete aanvullende verzekering aangeboden voor de prijs van een gewone aanvullende verzekering. Deze collectieve aanvullende verzekering voor de minima bieden de Friese gemeenten reeds enige jaren aan. Daarbij is het normale aanvullende verzekeringspakket uitgebreid met diverse vergoedingen waarvoor recht op bijzondere bijstand bestaat. Eventuele drempels die mensen zouden kunnen hebben om gebruik te maken van de bijzondere bijstand worden zo omzeild.

De Friesland is een zorgverzekeraar die haar maatschappelijke verantwoordelijkheid niet uit de weg gaat. De overeenkomst betekent evenwel ook een vermindering van het debiteurenrisico door de overeengekomen faciliteit van 'premie-inhouding en doorbetaling' van basis- en aanvullende verzekering. Mede hierdoor is het voor De Friesland mogelijk om een uitgebreid pakket tegen een zeer scherpe premie aan te bieden. Daarnaast geldt zowel voor de basisverzekering als de aanvullende verzekering dat er geen medische selectie is. Iedereen wordt toegelaten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden tel.nr.: 058 - 2334002 of met Jan van Brouwershaven, woordvoerder van De Friesland, tel. 058 - 2913314 of 06 - 20324263.