Gemeente Amsterdam

Amsterdamse minima betalen minder voor zorg

7 december 2005
---

Agis zorgverzekeringen en de gemeente Amsterdam hebben een akkoord gesloten over de premie en het verzekeringspakket voor Amsterdammers met een inkomen tot 105% van het sociaal minimum. De jaarlijkse premie voor een polis zonder eigen risico gaat EUR998,40 bedragen. Per maand is dat EUR83,20. Hiermee krijgen deelnemers een korting van 7,5%. Dit blijkt uit een contract dat bestuursvoorzitter van Agis Eelke van der Veen en wethouder Ahmed Aboutaleb (Werk en Inkomen) woensdagochtend 7 december hebben ondertekend.

Op 1 januari 2006 treedt de nieuwe Zorgverzekeringswet in werking. Een van de gevolgen van die wet is dat de nominale premie verdrievoudigt. De regering gaat uit van een gemiddelde premie van EUR 1104 per jaar. Om de stijging te compenseren kan er zorgtoeslag worden aangevraagd. Daarnaast worden er belastingmaatregels getroffen die ervoor zorgen dat mensen er netto niet op achteruit gaan. Het is van belang om de premie voor mensen met een laag inkomen zo laag mogelijk te houden, zonder dat dit gevolgen heeft voor de kwaliteit van de zorg.

De collectieve verzekering bestaat uit een combinatie van een basisverzekering zonder eigen risico en een aanvullende verzekering. Voor de aanvullende verzekering kan een keus gemaakt worden uit twee pakketten, de AV Amsterdam (Aanvullende Verzekering Amsterdam) en de zeer uitgebreide AV Plus Amsterdam.

Aanvullende verzekeringen Voor de aanvullende verzekeringen kan een keuze gemaakt worden uit twee verzekeringspakketten. De AV Amsterdam bedraagt maandelijks EUR16,20. De gemeente Amsterdam draagt hier EUR1,75 aan bij. Hierin zitten zaken als: * Ruime vergoeding voor brillen en contactlenzen * Ruime vergoeding voor tandheelkunde en orthodontie * 100% fysiotherapie * Diverse vergoedingen in verband met kraamzorg * Vergoeding van diverse eigen bijdrage AWBZ * Correctie flaporen (tot en met 16 jaar)

Verder is er de mogelijkheid om te kiezen voor een Aanvullende Verzekering Plus Amsterdam. Hiervan bedraagt de premie EUR25,65 per maand. De gemeente Amsterdam draagt hier EUR2,75 aan bij. Hierin zitten dezelfde voorzieningen als in de AV Amsterdam maar uitgebreider op sommige punten.

Voor wie Iedereen die nu mee doet krijgt van Agis Zorgverzekering een aanbod om de deelname voort te zetten. Deelname is niet verplicht maar wethouder Ahmed Aboutaleb raadt iedereen aan om mee toe doen omdat een goede ziektekostenverzekering te belangrijk is voor de doelgroep. Amsterdammers zonder uitkering maar met een inkomen tot 105% van het minimum kunnen ook mee doen aan de polis. Bij alleenstaanden gaat het om een inkomen tot circa EUR850, alleenstaande ouders tot circa EUR1100 en echtparen tot circa EUR1200 per maand. De afspraken gelden voor ongeveer 80.000 Amsterdammers.

In januari 2006 krijgt iedereen een brief van de gemeente. Deelnemen kan zonder medische keuring. Deelnemers met een uitkering moeten akkoord gaan met inhouding van de premie op hun uitkering. Voor anderen geldt dat zij akkoord moeten gaan met automatische premie-incasso door Agis Zorgverzekering. Amsterdammers die nog niet deelnemen aan de collectieve verzekering maar hiervoor wel in aanmerking komen worden persoonlijk aangeschreven door Dienst Werk en Inkomen in samenwerking met Agis.

Pb-229