PERSBERICHT - 2005-12-07

Genoeg pistes en veel minder massaal dan geijkte bestemmingen

Wintersport in Saksen vaak grensoverschrijdend

De Olympische wintersportcracks Diana Sartor, Jens Weissflog en Björn Kircheisen zijn allemaal afkomstig uit de wintersportgebieden van Saksen. Langs de Saksische zuidgrens (met buurland Tsjechië) liggen wintersportgebieden over een lengte van 300 kilometer, die tot de mooiste van Duitsland behoren en veel minder massaal zijn dan de bekende wintersportbestemmingen. Reden om de speciale winterbrochure Winterurlaub in Sachsen uit te brengen.

Onderverdeeld in streken als het Vogtland, Erzgebirge, Elbsandsteingebirge en het Zittauer gebirge in de Oberlausitz heeft de deelstaat Saksen een omvangrijk scala bestemmingen voor een geslaagde wintervakantie. De meer bekende plaatsen zijn Oberwiesenthal (de hoogst gelegen stad van Duitsland), Altenberg en Klingenthal met wintersportgebieden op circa 700-1100 meter hoogte. In deze beroemde sportplaatsen zijn diverse skipistes, bobsleebanen en skischansen te vinden.

Grensoverschrijdend
Op de grotere pistes, zoals op de Fichtelberg, wordt sneeuwzekerheid geboden door in weken van matige sneeuwval de laag met sneeuwmachines aan te vullen. Een bijzondere belevenis van diverse Saksische pistes is dat zij in veel gevallen grensoverschrijdend zijn. Vaak is de top van de berg de grens met Tsjechië en kan de watersporter tijdens zijn tocht desgewenst een cateringstop bij de zuiderburen maken.

Langlaufroute van 220 kilometer
Dwars door het Vogtland en het Erzgebirge loopt de KAMMtour; een schitterende langlaufroute met een lengte van 220 kilometer. De route is opgedeeld in 12 delen, die elk in een dag goed zijn te doen. De KAMMtour behoort tot de meest sneeuwzekere langlaufroutes van Duitsland en voert door mooie gebieden en langs vele gezellige historische bergstadjes.

Complete wintervakantie
Naast wintersportactiviteiten als skiën, langlaufen en snowboarden profileert Saksen zich met name als bestemming voor een complete wintervakantie. In het bergland liggen diverse kuuroorden met beroemde thermen, zoals het Albertbad in Bad Elster. Voor een leuk dagje uit is er van alles te doen voor jong en oud. Van een heerlijke winterwandeling door de rijke natuur, een bezoek aan het speelgoedstadje Seiffen, een rit per originele stoomtrein door een winterlandschap of een dag cultuur proeven in het nabijgelegen Dresden.

Reisbelevenis dichtbij
Saksen mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zon 550 kilometer van de Nederlandse grens. Meer toeristische informatie op de Nederlandstalige site: www.saksen.info

NOOT VOOR DE REDACTIE:
Voor nadere persvragen of illustratiemateriaal kunt u contact opnemen met Robert Witsen, telefoon 0224 29 22 65 (