Ingezonden persbericht


persinformatie

Omzet bloemenveilingen in november 1% omlaag

De opbrengst van de gezamenlijke bloemenveilingen is in november te opzichte van vorig jaar met 1% gedaald tot een omzet van 286 miljoen euro. De aanvoer bedroeg 901 miljoen stuks. Dit was lager dan in dezelfde periode vorig jaar, namelijk 1,3%. De gemiddelde prijs bleef op 32 cent onveranderd. Bij alle productgroepen daalde de gemiddelde prijs. Alleen bij snijbloemen leidde dit echter tot een lagere omzet. Tot en met november steeg de omzet met 4,5% tot een kleine 3,5 miljard euro. De aanvoer daalde met 0,8% tot 12,2 miljard stuks. De gemiddelde prijs steeg met 2 cent tot 29 cent. Dit blijkt uit recente cijfers van de vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De omzet van snijbloemen daalde deze maand met 5%. Hiermee bleef de omzet steken op 187 miljoen euro. Deze daling van 5% werd mede veroorzaakt door een lagere aanvoer van 2,8%. Daarnaast moest ook de gemiddelde prijs een cent inleveren. Gemiddelde werd 23 cent afgerekend.
. De troschrysanten kenden een slechte maand. Terwijl in november vorig jaar nog 28 cent werd neergeteld voor een troschrysant, kon er dit jaar niet meer worden afgerekend dan gemiddeld 21 cent. De aanvoer daalde met 2%. De omzet nam 27,8% af. De oorzaak van deze prijsval kon worden gevonden in het feit dat met name de boekettenhandel richting het Verenigd Koninkrijk zeer stroef is verlopen. Voor de telers is te hopen dat er snel herstel optreed in deze traditioneel belangrijke markt.
. De aanvoer van Lilium daalde in deze maand met 20%. De aangevoerde bloemen werd gemiddeld genomen beter betaald dan vorig jaar. De gemiddelde prijs steeg met 8 cent tot 50 cent. De omzet kwam echter niet hoger uit. Met een kleine 13 miljoen euro was deze 4,9% lager dan een jaar eerder. De aanvoerdaling kwam door het mindere areaal van dit product. Dit werd veroorzaakt door de matige prijzen in eerdere jaren.
. Blijkbaar is de ene chrysant de andere niet. De geplozen variant van deze bloem deed het in tegenstelling tot de trosvariant ook na de traditionele verkoopmomenten zoals Allerheiligen en Allerzielen goed. De aanvoer nam toe met 8,5%. Ondanks dit ruimere aanbod kon de gemiddelde prijs met een cent toenemen. Hierdoor steeg de omzet ruim 11% en was hiermee de grootste omzetstijger in de top-10 deze maand.
. Hippeastrum was één van de producten die een sterke aanvoertoename kende de afgelopen maand. Er werd 15,5% meer van dit product aangeboden. Areaaluitbreiding lag aan deze uitbreiding ten grondslag. Deze ruimere aanvoer kon niet zonder nadelige prijsverandering worden opgevangen door het koperspubliek. De gemiddelde prijs daalde met 19 cent. Gemiddeld werd 90 cent betaald. De omzet daalde 4%.
. In tegenstelling tot het algemene beeld van snijbloemen steeg bij Freesia de aanvoer sterk. Ruim een kwart meer aanvoer zorgde voor een behoorlijk aanbod van Freesia. De gemiddelde prijs daalde dan ook 2 cent. De omzet steeg 5,7%.

Kamerplanten
In tegenstelling tot de snijbloemen behaalden de kamerplanten een hogere omzet dan in november 2004. De omzet groeide 7,9% tot 88 miljoen euro. De aanvoer nam met een stijging van 14,2% sterk toe. De gemiddelde prijs daalde echter wel. Gemiddeld werd E1,14 betaald. Dit was 6 cent lager dan in 2004.
. Euphorbia pulcherrima, beter bekend als de kerstster, behaalde een omzetverbetering van 11 %. De omzet steeg mede door een toenemende aanvoer en vraag van de retail naar dit product. De aanvoer nam toe met 4,6%. De producten werden ook beter betaald dan een jaar eerder. Dit omdat er zo nu en dan wat schaarste ontstond bij belangrijke potmaten. De prijs steeg met 5 cent tot 1 euro gemiddeld.
. Blijkbaar zijn de afnemers nog niet helemaal toe aan Hyacinthus. Het warmere najaar speelde hierin ongetwijfeld een rol. De telers proberen echter ook steeds vroeger met dit producten hun aanvoerpiek te bereiken. Met name om te profiteren van de Kerstvraag. Een aanvoertoename van 7,1% kon echter niet geheel worden opgevangen door de markt. De gemiddelde prijs daalde met 5 cent tot 58 cent.
. De aanvoer van pot Hippeastrum steeg deze maand sterk. Een aanvoertoename van 28,2% stuwde de opbrengst op met 22,3%. Deze opbrengststijging was wat lager dan de aanvoertoename omdat de gemiddelde prijs iets omlaag was gegaan. Er werd gemiddeld 8 cent minder betaald, zodat voor E1,67 dit product van eigenaar veranderde. Toch werd aangegeven dat de handel in Hippeastrum op pot goed verliep. Dit product wordt meer en meer een kerstproduct en de handelaren geven aan dat dit niet ongewenst is.
. Naast alle bloeiende producten deed Ficus het net als een maand eerder niet gek. Er werd 12% meer omzet met dit product behaald. De telers ontvingen 13 cent meer voor hun producten dan een jaar eerder. Er werd E1,70 betaald. De aanvoer nam in bescheide mate toe met 2,8%.

Tuinplanten
De omzet van de tuinplanten steeg in november met 3,3%. De omzet kwam net iets boven de 11 miljoen euro uit. De aanvoer nam sterk toe met 12,6%. De aanvoer bedroeg z'n 15 miljoen stuks. De telers moesten net als bij de snijbloemen en kamerplanten genoegen nemen met lagere gemiddelde prijs, namelijk 74 cent. Vorig jaar november werd nog 80 cent betaald.
. De tuinplanten richten zich in deze periode ook op de naderende kerstperiode. Picea, een kleine compacte variant van een Kerstboom, staat dan ook nu weer op de eerst plaats qua omzet in deze periode. Opvallendste feit in de top-5 was echter de aanvoertoename van Skimmia met 26,5%. De gemiddelde prijs nam af met 37 cent tot E1,33. De aanvoertoename van dit product zit met name in de wat kleinere potmaten waardoor de gemiddelde prijs negatief wordt beïnvloed.


- einde persinformatie -



Ingezonden persbericht