Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 7 december 2005

Gemeente wint hoger beroep in zaak `De Roggebot' Gemeente valt niets te verwijten

Het gerechtshof in Arnhem heeft op 29 november jl. de gemeente Kampen in hoger beroep volledig in het gelijk gesteld in de zaak `De Roggebot'. Het hof concludeerde dat de gemeente niet tekort is geschoten in de nakoming van haar verplichtingen. De gemeente Kampen is blij met de uitspraak. Er is nu duidelijk gebleken dat de verantwoordelijken van gemeente geen enkele blaam treft en dat de gemeente niet onzorgvuldig is geweest bij de verkoop van het pand. Het hof heeft zich vervolgens gebogen over het verzoek van de gemeente tot toekenning van een schadevergoeding, gezien het feit dat het pand uiteindelijk niet door de tegenpartij is afgenomen en latere verkoop heeft geresulteerd in een lagere opbrengst. Hierin bepaalde het hof dat de gemeente het schadeverzoek op een aantal punten nog nader moet motiveren. Op een nader te bepalen datum zal een comparitie van partijen plaatsvinden, waarbij tevens zal worden gekeken of er een schikking mogelijk is.

Eerder bepaalde de rechtbank in Zwolle nog dat de eigenaar van de Roggebot, de heer Van Dalfsen, niet gebonden was aan de koopovereenkomst die gesloten was tussen de gemeente Kampen en de heer Van Dalfsen. Dit omdat de rechtbank van mening was dat de gemeente Kampen de heer Van Dalfsen vóór het afsluiten van de koopovereenkomst had moeten meedelen dat het pand bouwkundig niet geschikt was voor de uitoefening van het restaurantbedrijf.

Tegen deze uitspraak stelde de gemeente Kampen hoger beroep in en op 29 november jl. deed het Gerechtshof te Arnhem uitspraak in deze zaak. De vraag die hierbij centraal stond was of het door de heer Van Dalfsen gekochte pand al dan niet de eigenschappen bezat die hij op grond van de koopovereenkomst met de gemeente mocht verwachten.

Het hof concludeerde dat de gemeente niet tekort is geschoten in de nakoming van haar verplichtingen. Zo stelde het Gerechtshof dat de heer Van Dalfsen bij aankoop wist dat het pand niet zondermeer geschikt was voor het gebruik als restaurant. Het betreft een oud pand dat omstreeks 1500 is gebouwd en de heer Van Dalfsen had tijdens de onderhandelingen ook zelf al duidelijk gemaakt dat er ingrijpend moest worden verbouwd. Verder stelde het hof vast dat de gemeente ook niet exact op de hoogte was van de wijze waarop het pand zou worden gebruikt en dat de gemeente daarover dus ook geen enkele garantie kon geven. Ook was zichtbaar dat de houten steunbalken op de eerste verdieping sterk doorgebogen waren, waaruit ook gelet op de ouderdom van het pand zou kunnen worden afgeleid dat de belastbaarheid van die vloer beperkt zou zijn. De bijzonder onderzoeksplicht hiervoor ligt - zo stelde het Hof - bij de heer Van Dalfsen. Tot slot heeft het Hof vastgesteld dat de heer Van Dalfsen reeds voor het sluiten van de koopovereenkomst een deskundige heeft ingeschakeld. De architect heeft op een bouwtekening (ingediend 21 juni 2002) vermeld: "Dakconstructie c.q. vloeren controleren op toekomstige belastingen".

De heer Van Dalfsen exploiteerde het restaurant `De Roggebot' aan de Flevoweg te Kampen. In 2001 was zijn voornemen het restaurant te verplaatsen. Er werd met de gemeente onderhandeld over aankoop van het pand Buiten Nieuwstraat 4 te Kampen, wat toenmalig in gebruik was als kantoorpand. Tijdens de onderhandelingen werd duidelijk dat het pand voor een aanzienlijk bedrag diende te worden verbouwd, wilde het geschikt zijn als restaurant. Dit bleek na onderzoek dat de heer Van Dalfsen door een architect had laten instellen. Om deze reden kon de heer Van Dalfsen niet instemmen met de vraagprijs van de gemeente. Uiteindelijk is er een koopovereenkomst gesloten tussen de gemeente en de heer Van Dalfsen.
De heer Van Dalfsen weigerde echter mee te werken aan de eigendomsoverdracht van het pand en heeft het restaurant verplaatst naar een andere locatie.