Politie Gelderland-Zuid

Politieteam Culemborg houdt veiligheidscontrole

Culemborg 07-12-2005 - (05)

Op dinsdag 6 december hield het politieteam Culemborg een veiligheidscontrole. De controle bestond uit drie elementen namelijk verkeer, overlast en handhaving coffeeshopbeleid. De veiligheidscontrole duurde de gehele dag, van 06.30 tot 22.00 uur, en er werkten ongeveer twintig agenten aan mee. Mede door deze grootschalige controle wil het politieteam de veiligheid in Culemborg vergroten.

Verkeer
De verkeerscontrole bestond uit vier onderdelen. In de ochtenduren is gecontroleerd of (brom)fietsers verlichting voerden. Er is gecontroleerd op de kruisingen Parallelweg Oost / Zeedijk op de Weithhusen en het station. In totaal kregen 25 bestuurders een boete voor het niet voeren van de verlichting.

In de ochtend en middag zijn in de buurt van scholen gordelcontroles gehouden. Het dragen van de gordel is verplicht. Onderzoek toont aan dat het dragen van de gordel de kans op en de ernst van letsel verkleint bij een verkeersongeval (bron: BVOM). De gordelacties vonden s ochtends plaats aan de Meerlaan, kruising Heimanslaan / Thijsselaan en de kruising Thijsselaan / Poelslaan. In de middag is gecontroleerd aan de Jan van Riebeeckstraat, de Roosje Voslaan en de Prijsseweg. Er zijn 76 personen bekeurd voor het niet dragen van de autogordel. Kinderen die de gordel op juiste wijze om hadden, werden door de agenten 'beloond' met een Goochem.

Op de Prijsseweg, Wethouder Schoutenweg en de Erasmusweg is op snelheid gecontroleerd. Er zijn 38 bonnen uitgeschreven aan bestuurders die te snel reden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 99 km per uur.

Als laatste zijn ook nog bromfietsers gecontroleerd. Er zijn personen onder andere bekeurd voor het rijden zonder helm, het niet hebben van een achterrem en het niet kunnen tonen van het verzekeringsbewijs.

Coffeeshops
De drie coffeeshops in Culemborg zijn gisteren op een aantal wettelijk vereiste criteria gecontroleerd. Deze zijn onder andere het niet voeren van affiches, het niet verkopen van harddrugs, geen verkoop aan personen onder de 18 jaar en het niet meer verkopen dan 5 gram softdrugs per persoon. Tevens is er gecontroleerd op de aanwezige handelsvoorraad. De maximaal toegestane handelsvoorraad is 500 gram. De politie constateerde geen overtredingen.

Buurtveiligheid
Het is belangrijk dat burgers zich veilig voelen in hun eigen woonomgeving. Door zichtbaar aanwezig te zijn en in te grijpen, daar waar bijvoorbeeld overlast zich voordoet, wil de politie onveiligheidsgevoelens weg nemen. In dit kader is gisteren intensief gesurveilleerd in de wijk Terweijde, Voorkoop, Achter de Poort, Parijsch en in het centrum en rond het station. De politie heeft geen overtredingen of andere strafbare feiten kunnen constateren.

Een extra aandachtspunt was de preventie van auto-inbraken. Agenten waren extra alert op spullen die duidelijk in het zicht in autos lagen. Dit maakt het aantrekkelijk om in te breken. Waar dit geconstateerd werd, zijn eigenaren van autos benaderd. Op deze manier hoopt de politie auto-eigenaren bewust te maken van wat zij zelf kunnen doen om inbraak te voorkomen. Een folder met tips om inbraak in een auto te voorkomen is af te halen bij het politiebureau in Culemborg.