Avero achmea

http://www.averoachmea.nl

Verantwoordelijkheden preventiemedewerker onbekend

Leeuwarden, 75% van de ondernemers is zich niet of ten dele bewust van de verantwoordelijkheden die op de preventiemedewerker rusten. Daarbij komt dat 66% van de ondernemers zelfs niet op de hoogte zijn van de boetemaatregelen die opgelegd kunnen worden wanneer niet wordt voldaan aan de nieuwe wetgeving. Dit naar aanleiding van de op
1 juli 2005 in werking getreden arbeidsomstandighedenwet, waardoor elke onderneming met meer dan 1 werknemer een preventiemedewerker in dienst moet hebben. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Avéro Achmea onder 828 ondernemers.

RI&E
61% zegt op basis van de wet arbeidsomstandigheden reeds een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) te hebben uitgevoerd. Bijna de helft zegt op basis van deze RI&E inventarisatie nog geen plan van aanpak te hebben gemaakt. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de onderneming niet wist dat het hiertoe verplicht is (34,8,%) of er nog niet aan toe was gekomen (37,6%).

Opleiding
31% van de respondenten is van plan een één- of meerdaagse gecertificeerde cursus preventie-medewerker te volgen en wil hiervoor maximaal 150 euro betalen. 42% weet het nog niet en 27% zegt geen cursus te volgen.

Arbo
Binnen een onderneming houden directie/management (74%) en de Arbocoördinator (22%) zich voornamelijk bezig met de arbeidsomstandigheden in het bedrijf. Van de ondervraagden zegt 56% over een externe Arbo-dienst te beschikken. 35% zegt het afgelopen jaar geen gebruik te hebben gemaakt van zijn of haar Arbo-dienst.

Arbo-dienstverlening
64% is (zeer) tevreden over de verhouding tussen de maandelijkse geldelijke verplichtingen met betrekking tot de Arbo overeenkomst en de resultaten. 36% is ontevreden tot zeer ontevreden over resultaten in combinatie met de geldelijke verplichtingen. De belangrijkste criteria voor ondernemers om een Arbo-dienst te kiezen is de prijs/kwaliteit verhouding (30,2%), de keuze via de brancheorganisatie (22,1%) en/of het maatwerk dat deze Arbo-dienst levert (18,1%).

Voor meer informatie en het volledige rapport kunt u contact opnemen met:

Avéro Achmea
Bertwin Tiemersma,
Manager Communicatie
Telefoon: 058- 297 92 34
Mobiel: 06-29077770