Gemeente Leeuwarden

Hekkemieden Hekkemieden

Uitbreidingsplan Hekkemieden in voorbereiding

Bron: Gemeente Leeuwarden (07-12-2005) Niet alleen in de stad, ook in de dorpen van de gemeente Leeuwarden wordt gebouwd. Binnenkort wordt Hekkemieden, het uitbreidingsplan ten zuiden van Wirdum, voorlopig bouwrijp gemaakt. Het gaat om circa 4 hectare weiland.
Hekkemieden ligt vanuit het dorp gezien aan de overkant van de Nieuwe Vaart en wordt ontsloten via de Tsjaerderdyk. De grond van Hekkemieden moet bijna één meter worden opgehoogd. Hiervoor wordt grond gebruikt die vrijkomt bij ontgravingen in de Vrijheidswijk in Leeuwarden.

Om de bestaande infrastructuur niet over te belasten, worden ter hoogte van de Tsjaerderdyk in overleg met Wetterskip Fryslân twee dammen aangelegd, een tijdelijke en een permanente. De tijdelijke dam is bestemd voor de vrachtwagens met zand en grond. Om de grond te verspreiden, worden op de locatie zandtransportbanen aangelegd.

Het profiel van de Tsjaerderdyk wordt over een lengte van circa 50 meter verbreed. De waterpartij wordt deels gedempt met zand. Hierop zullen in de bouwrijpfase stelconplaten worden gelegd om manoeuvreerruimte te creëren. Later wordt deze ruimte gebruikt voor de verbreding van de Tsjaerderdyk en de aanleg van een trottoir en berm.

Het aanleggen van de dammen en het aanvoeren van zand begint op 12 december dit jaar. In februari begint het grondtransport. De vrachtauto´s rijden vanuit Leeuwarden via de Wâldwei, de A31, de Legedyk en de Tsjaerderdyk naar de locatie. De tijdelijke dam wordt na het aanvoeren van de grond weer afgegraven. Na een half jaar kan de locatie gefaseerd bouwrijp worden gemaakt.

Visie-ontwikkeling
De gemeente Leeuwarden heeft inmiddels overleg gehad met een afvaardiging van Dorpsbelang Wirdum. In de komende periode wordt de visie op de verkaveling en bebouwing van Hekkemieden ontwikkeld en vastgesteld. Tijdens de procedure om tot een nieuw bestemmingsplan te komen, krijgen omwonenden en belanghebbenden gelegenheid voor inspraak. Waarschijnlijk is dat in januari en februari 2006.