Gemeente Leeuwarden

Geen steun voor onkruidbestrijding met heet water

Bron: gemeente Leeuwarden (07-12-2005) Raadslid Gerben Hoogterp van PAL GroenLinks hield in de commissie Stadsontwikkeling een pleidooi voor de gecombineerde inzet van borstelwagens en heet water om onkruid te bestrijden. Het college van b. en w. blijft echter van mening dat borstelen de beste methode is voor het verwijderen van onkruid langs openbare wegen en parkeerplaatsen. Een meerderheid van de raad lijkt dit standpunt te delen.
Op verzoek van Gerben Hoogterp besprak de commissie Stadsontwikkeling
6 december voor de tweede keer de uitkomsten van de onkruidpilot. Tijdens de pilot onderzocht de gemeente een jaar lang de voor- en nadelen van borstelen en heet water ter bestrijding van onkruid. Hoogterp wees de commissie erop dat bij een langere proefperiode de resultaten van de pilot anders zouden zijn. "De heetwatermethode is op de lange duur goedkoper en levert bovendien betere resultaten, omdat de wortels van het onkruid direct worden vernietigd", aldus het PAL GroenLinks raadslid.

Wethouder Sluiter wees erop dat bij meerdere malen borstelen ook de wortels van het onkruid aangetast raken. De borstelmethode levert bovendien direct resultaat omdat het onkruid tot de grodn wordt verwijderd. Bij de heetwatermethode blijft in eerste instantie het onkruid staan en sterft later af.

Op 19 december besluit de gemeenteraad definitief met welke methode het onkruid in Leeuwarden te lijf wordt gegaan.